Wpis z mikrobloga

@Krupier: No i piękne samozaoranie.

Żeby nie było, że jestem totalnie nieobiektywny to: ABS MOŻE wydłużyć drogę hamowania w kilku sytuacjach. Wspomnę o 2 (z 4 wymienionych)gdyż pozostałe są na tyle śmieszne i niespotykane, że nie warto. Czysty lód i wyboista droga.

Jak mama da Ci samochód w zimie, to przejedź się gdzieś, gdzie jest pusto i ślisko i sprawdź (zmierz), jak hamuje. A potem pojedź w lecie, kiedy mama
  • Odpowiedz
@Krupier: dlaczego w tym artykule napisali, że samochód z ABSem ZAWSZE będzie krócej hamował, skoro nie dalej jak kilka tygodni temu na TVN turbo w programie "wszystko co chcielibyście wiedzieć o samochodach" Tomasz Kuchar który jest naprawdę bardzo dobrym kierowcą, zahamował na płycie poślizgowej na krótszym dystansie bez ABSu?
  • Odpowiedz
@Krupier: No dobra, ale po pierwsze w tym teście mieli auto nówkę sztukę z salonu na nowych hamulcach, a po drugie skoro to zależy od wielu czynników to jak można pisać, że "ZAWSZE" skraca drogę hamowania? To już świadczy o tym, że ten tekst jest nie do końca rzetelny.
  • Odpowiedz
@Krupier: nie tłumacz im, oni wyłączają abs w zimie bo potrafią doskonale pulsacyjnie hamować, zupełnie jak rajdowy kierowca tomasz kuchar ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
serio sa jeszcze ludzie którzy myślą ze ABS nie wydłuża drogi hamowania? przecież przy pierwszym lepszym hamowaniu na lodzie każdy to zauważy odrazu
  • Odpowiedz
@semperfidelis: @Krupier: Też tak myślałem, ale po obejrzeniu kilku filmów zmieniłem zdanie.

tu np. dobrze widać, że ABS spowodował by kolizje.

Ciekaw jestem, czy w nowych samochodach system ABS rozróżnia stan nawierzchni (zimą np śnieg) i automatycznie pozwala na blokowanie kół w sytuacji awaryjnej (pedał w podłogę).
  • Odpowiedz
@Wladyslaw_Jagiello:

Seryjnie we wszystkich nowych modelach Cayenne.

( ͡° ͜ʖ ͡°) Na razie dla bogatych, ale o to pytałem przecież. Możliwe, że za kilka lat się bardziej upowszechni.

Ja na razie jeżdżę pełnoletnim samochodem (ze sprawnym ABS) i jak jest ślisko/śnieg na drodzę to zwalniam i zwiększam odstęp od poprzedzającego samochodu - na razie skutecznie od 5 lat (wcześniej był Peugeot 405 ale ABS tam nie
  • Odpowiedz