#pc #linux #raspberrypi #komputery Mirki mam problem. Próbuję przenieść system Raspbian z karty 16 Gb na 8 Gb. Używam programu HDD Raw Copy Tool. Jednak przy wgrywaniu, próbuje wgrać te 16 Gb, no i zawiesza się na równo 50%. Czy istnieje jakiś inny sposób na przeniesienie systemu? Dane na karcie zajmują max. 4 Gb Z góry dzięki za pomoc (╥﹏╥)
@paweo: no geniusz no, zgrałeś 1:1 kopię która zajmuje 16gb i chcesz wgrać na 8gb xD. Zmniejsz partycję do minimum dowolnym narzędziem, wtedy zrób kopię i wrzuć na nową kartę i finalnie rozszerz partycję.
@xcccx: ok pytanie brzmi - jeśli mam 1:1 obraz z karty np 8gb zużytego jest 3 z hakiem czy da radę go przyciąć tak na 4gb wszedł? czyli czy czy gparted da radę wywalić puste miejsce?
@cziterus: odpal gparted i powinien Ci pokazać do ilu może zmniejszyć partycje. Jeśli dane są rozrzucone po karcie może być ciężko. Nie wiem czy defragmentacja wtedy nie pomoże czasem i uda się bardziej zwęzić partycje. Poza tym musisz pamiętać że jeszcze masz partycję boot która też zajmuje swoje - 64/128+MB.
Mirki mam problem.
Próbuję przenieść system Raspbian z karty 16 Gb na 8 Gb. Używam programu HDD Raw Copy Tool. Jednak przy wgrywaniu, próbuje wgrać te 16 Gb, no i zawiesza się na równo 50%. Czy istnieje jakiś inny sposób na przeniesienie systemu? Dane na karcie zajmują max. 4 Gb
Z góry dzięki za pomoc (╥﹏╥)
źródło: comment_c3VOvuqGLlbKwZHGKsOGab96vZgMNQOx.jpg
Pobierz