Aktywne Wpisy
JudzinStouner +93
Skisłem dzisiaj z wykopków potwornie. Dowiedziałem się, że nowy Mustang to sportowe auto dla biedaków xD Samochód, który kosztuje u nas w wersji V8 od 310 do 370k jest dla biedaków xD Przeczytałem też, że jaranie się nim jest debilizmem, bo w USA jeżdżą nim spoceni robole.
Szkoda, że autor takiego komentarza nie wziął pod uwagę różnicy roli samochodu w codziennym transporcie w USA i Europie, oraz różnic w opodatkowaniu. Mustang V8
Szkoda, że autor takiego komentarza nie wziął pod uwagę różnicy roli samochodu w codziennym transporcie w USA i Europie, oraz różnic w opodatkowaniu. Mustang V8
Carguy +188
ktoś miał pomysł ( ͡º ͜ʖ͡º) #nieruchomosci #mieszkanie #heheszki #deweloperka #kredythipoteczny #warszawa
Sporo przez ostatnie miesiące oglądałem na yt (dziękuję PanKopyr ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) jak i poczytałem browar.biz i p--o.org
Wybrałem gotowy zestaw słodów do zacierania:
-pale ale 3,2 kg
-monachijski 0,6 kg
- caramel light 0,2 kg
-drożdże to Mauribrew Ale 514
Do zestawu dołączone były też chmiele Phoenix 30g i Progress 40g. I tu pojawia się kilka pytań z mojej strony. Proces zacierania mam względnie ogarnięty. Planuję zacierać ok 12-14 litrów w 68*C przez 60 minut i w 78*C przez 10.
Do wysładzania wyjdzie jakieś 15l (?) - rozumiem, że mam mierzyć BLG cały czas. Nie wiem natomiast jak rozłożyć chmielenie. Zakupiłem dodatkowo po 50g Citry, Centenniala i Amarillo.
Przejrzałem parę przepisów i wykoncypowałem mniej więcej coś takiego:
- 60min 20 g Phoenix (11% alfa)
-30min 10 g Citra (13,5% alfa)
-15 min 5 g Centennial (8,5% alfa)
-15 min 5 g Amarillo (8,9% alfa)
-15 min 5 g Citra
-10 min 10 g Citra
-10 min 10 g Amarillo
-10 min 10 g Centenial
-5 min 10g Citra
-5 min 10 g Amarillo
- 5 min 10 g Centennial
W kalkulatorze wyszło mi około 60 IBU (trochę za dużo jak na APA - wg BJCP jest do 45) ale to chmiel z 2014 więc różnie to może być.
Zaznaczam, że nie mam chłodnicy, więc moje pytanie tutaj - czy w tym przypadku opłaca się sypać cokolwiek na aromat w trakcie gotowania czy przesunąć te amerykańce na chmielenie na zimno? Nie wiem ile mi może zejść chłodzenie brzeczki do tych 20*C w wannie lub na balkonie. Nie wiem czy nie przekombinowałem tego chmielenia... ( ͡° ʖ̯ ͡°) No i w jaki sposób sypać chmiel? Bezpośrednio do brzeczki czy stosować jakieś pończochy ?
1. Nie rób przerwy w 78 C, bo nie będzie Ci tutaj potrzeba.
2. Chmiele z 5, 10 i 15 minut przenieś na wyłączenie palnika. Reszta na zimno. (0 min - 25 g każego, na zimno 3 dni - 25 g każdego).
3. Jak chłodzisz w wannie, to traktujesz to tak jak byś robił przerwę chmielową przez godzinę, co podnosi goryczkę, smak i aromat.
4. Pończochy są na kobiece,
chmielenie amerykańskimi na 30min lub 15min jest pozbawione sensu. Większość aromatu od nich się ulotni podczas gotowania, lepiej wrzucić je przy wyłączeniu palników albo na zimno
Dużo zależy jak chmiel był przechowywany, jeśli był w chłodzie - to nic nie powinno się mu złego stać.
@WapniakZJury: Co Ty piszesz... każdy piwowar domowy wie, że pończocha dodaje cytrusowych aromatów w trakcie filtrowania piwa po chmieleniu na zimno :P
Osobiście w pierwszym piwie radziłbym celować
@spunky: To chyba od Krzysia te plotki xD
@WapniakZJury:
smak i aromat? co ty pleciesz colego
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
jak to samo byś wrzucił i schłodził brzeczkę w 10 minut to będzie dużo więcej aromatu i smaku
źle zrozumiałeś ten tekst, który wkleiłeś
@WapniakZJury: i też masz błoto jak #doctorbrewcwel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gieneq: nie tylko otwarty. Taki na przykład Czesław Dziełak kupuje dużo chmielu tuż po zbiorach i trzyma to w zamrażarce, żeby jak najdłużej utrzymać ich świeżość. Słowem nic się nie bać i mrozić granulat zawsze
@PIWOWARSTWO: szybciej i prosciej uzyc gumki recepturki do mocowania stopki
Jak to napisał @WapniakZJury - dla każdego jego raj.