Wpis z mikrobloga

Uczcie się języka binarnego. Ja książki z IT to czytam tylko w kodzie binarnym. Polski jest taki niemodny. Poza tym po polsku nie ma najlepszych pozycji w IT, które oryginalnie były napisane binarnie. Najlepiej czytać w oryginale.

Teraz bez binarnego nie macie czego szukać w branży, gdzie komputery są podstawą. Porozumiewają się one tylko za pomocą języka binarnego. Wyobrażacie sobie firmę, gdzie połowa ludzi mówi po polsku, a reszta zespołu binarnie?

#prawieprogramowanie #heheszki
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: Heheszki heheszkami, ale kiedyś podobno ci "tru" programiści nie chcieli się przesiąść z kodowania binarnie na pisanie w assembly, bo to dla nich nie było programowanie. :)
  • Odpowiedz
@mk321: I tak nikt mi nie wierzy ale raz jeden z pracowników klienta ( wcale nie jakiś stary dziad) zapytał się jak my piszemy aplikacje. Pisząc 0 1?
# truestory
  • Odpowiedz
ale kiedyś podobno ci "tru" programiści nie chcieli się przesiąść z kodowania binarnie na pisanie w assembly, bo to dla nich nie było programowanie. :)

@Mrodzi: podobno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Urban legend, nic wiecej. Znalem goscia, ktory programowal gdy rodzice wiekszosci z nas jeszcze nie istnieli (lata 60te skonczyl studia...) i twiedzi, ze to brednie a wszyscy od zawsze chcieli coraz latwiejszego kodu, a przesiadka
  • Odpowiedz
@M4ks: A to w takim razie przepraszam. Nie wiem, gdzie (może nawet na wykopie), ale słyszałem jakąś historię o profesorku, który wyrzucił studenta z sali za to, że ten sobie napisał własny język assembly, żeby sobie ułatwić życie. W sumie to mógłby być gdzieś faktycznie taki przypadek. Wnioskuję to chociaż po tym, jak bardzo mam nieogarniętą babkę od laborek "wstępu do informatyki", gdzie na początku powiedziała, że będziemy programować w
  • Odpowiedz
Nie wiem, gdzie (może nawet na wykopie), ale słyszałem jakąś historię o profesorku, który wyrzucił studenta z sali za to, że ten sobie napisał własny język assembly, żeby sobie ułatwić życie. W sumie to mógłby być gdzieś faktycznie taki przypadek.

@Mrodzi: no to na pewno, wiadomo jak to jest ;) Ale zeby to tak masowo bylo to nie sadze. Dzisiaj tez malo kto staje w obronie np. C bo ilestam
  • Odpowiedz