Wpis z mikrobloga

Wie ktoś, czy głowica wizyjna Sanyo 2N2P jest lutowana? Mam stary magnetowid kupiony podobno jeszcze za dolary w Pewexie ( ͡° ͜ʖ ͡°) i głowica już niedomaga, często śnieży, są cztery pasy na ekranie. Regulacja nie zmieniła prawie nic. Nową głowicę idzie dostać tanio to stwierdziłem że warto wymienić póki można ją łatwo dostać, ale nie wiem czy dam radę to zrobić w domowych warunkach. Czytałem też o regeneracji czy demagnetyzerach, ale sceptycznie do tego podchodzę.

I drugie pytanie, kupował ktoś coś kiedyś na http://www.impelshop.com? Legitny sklep czy jacyś naciągacze, bo ciut podejrzanie wygląda?
#elektronika
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@Jarek_P: odpowiedź jest prosta: bo mogę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

znalazłem gdzieś informację, że od tego modelu wzwyż nie były już lutowane. Tak czy siak, najwyżej wyjdzie w praniu. Zresztą to tylko 35zł
  • Odpowiedz
@Block3r: o ile to, co google pokazuje jest faktycznie bębnem tego modelu, to tam faktycznie są jakieś złącza, w takiej sytuacji wystarczyłoby tylko przełożyć. Rób to ostrożnie, same głowice są bardzo kruche, bardzo łatwo je ułamać, więc chwytając za bęben uważaj, za co łapiesz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jarek_P: jeszcze trzeba rozebrać wszystko i poczyścić, bo zaloze nową głowicę, a jakaś rolka od razu syf na taśmę przeniesie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Block3r: ona (a przynajmniej te mi znane) powinna być ciasno nasunięta na wystający czop capstana. Powinna dać się zdjąć jak ją rozkolebiesz ciągnąraz jeden bok raz drugi, ewentualnie jak bardzo się nie da, to spróbuj podważyć wciskając w szczelinę (z dala od głowic) jakiegoś drewnianego albo plastikowego (nie metalowego, żeby nie zagnieść bębna) klina.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: wystarczyło ją pociągnąć, a potem kilka razy popchnąć na swoje miejsce i jeszcze raz pociągnąć (i tak kilka razy) i zeszła. Założyłem nową i jest spoko, ale trzeba teraz wszystko poczyścić i poregulować bo śnieg jeszcze jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Block3r: po wymianie głowicy może być potrzebna regulacja prowadzenia taśmy, te takie skośne widły przed i za bębnem, jednym likwidujesz zakłócenia u dołu ekranu, drugim u góry.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: wiem wiem, właśnie jeszcze przed kupieniem nowej głowicy próbowałem to robić. Poza tym, były tak ustawione, że lekko zaginały taśmę (ale zaś kiedy jest ustawione tak, żeby nie gięło, to nie ma w ogóle dźwięku)
  • Odpowiedz
@Jarek_P: jeszcze pewnie będzie do wymiany jakiś pasek pod spodem, bo szybkie przewijanie nie działa w ogóle. Jak ostatnio był odpalany (w wakacje chyba), to działało jeszcze, a teraz bez podglądu przewija wolniej niż z.
  • Odpowiedz