Wpis z mikrobloga

• 2
Temat jest całkiem poważny i to nie są heheszki.

Czy istnieje jakaś tabela albo jakieś odniesienie - do przełożenia na język współczesny, w stylu RPG - do statystyk odnośnie bonusów dawanych przez "amulet" Krzyż?

Chyba nie wszystkie odłamy Chrześcijaństwa nakazują noszenie Krzyża - szczerze, nie mam zielonego pojęcia czy u nas jest to obowiązek czy tylko proboszcz straszył jak byłem dzieckiem... A skoro nie wszystkie mają w tradycji noszenie Krzyża, to już mamy dowód że #katolicyzm ma wpisane w wiarę że Krzyż posiada jakąś moc.

Więc mamy podstawowy modyfikator. Żeby Krzyż miał moc, trzeba w nią wierzyć. Ale co z pozostałymi zmiennymi?

Ile premii do statystyk ma zwykły Krzyż wystrugany z drewna przez starszego Pana, ile srebrny Krzyż odlany ze srebra, ile odlany ze złota a ile odlany z białego złota pokryty wolframem z wstawkami z diamentów? Czy to zależy od majątku właściciela i tego ile trudu kosztowało pozyskanie Krzyża?

No i co ze Święceniem? Rozumiem że taki nie poświęcony ma gorsze statystyki, albo jest pozbawiony części ochrony?

A czy Święcenie Krzyża na Jasnej Górze jest silniejsze gdy idzie się z pielgrzymką krakowską, kaszubską czy podjedzie samochodem?

Czy lepsze jest Święcenie na Jasnej Górze czy w Licheniu, albo w Rzymie?

Czy mocniej Święcił Jan Paweł II czy Franciszek? Czy to że JPII został Świętym ma znaczenie dla udzielonych wcześniej błogosławieństwo?

Zakładając że drewniany polakierowany Krzyż zanurzony w wodzie daje:

+ 10 do ochrony przed osaczeniem przez demony
+ 10 do ochrony przed złymi wypadkami
+ 10 do ochrony przed s------------m

To czy Święcenie na Jasnej Górze doda +10 do bezpośredniej ochrony przed demonami? Albo, czy jeśli byłby to srebrny Krzyż to ochrona wynosiłaby + 15?

Jest to poważne pytanie z mojej strony - a przełożone w ten sposób ponieważ chce uzyskać dowód czy drałowanie do Rzymu, albo w pielgrzymce ma jakikolwiek sens, i czy nie lepiej kupić Wodę Święconą w sklepie z kościelnymi gadżetami i wrzucić tam drewniany Krzyżyk na 24 godziny?

#wiara #religia #katolicyzm #chrzescijanstwo #chrzescijanie #protestantyzm #kosciol #pielgrzymka #jasnagora #statystyki #krzyz #jezus #bog
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Indikatiwus_presentusaktiwus:

Mówisz więc że noszenie Krzyża jest bez sensu, tak samo jak jego Święcenie bo nie robi on nic oprócz tego że wisi?

A osoby które z różnych powodów całują swój Krzyż wykonują pozbawioną znaczenia czynność?
  • Odpowiedz
@Heck_2: czy ja powiedziałem że noszenie Krzyża czy Szkaplerza jest bez sensu? Ty liczysz na jakieś super moce przez to że bedziesz nosił Krzyz czy Szkaplerz? Ja noszę krzyż bo jestem katolikiem - ale znam katolików nie noszących krzyża czy skaplerza. To indywidualna sprawa twoich przekonań. I czy jeśli ktos całuje swój krzyż wykonuje pozbawioną znaczenia czynnośc???? Skąd ten pomysł. Pomyśl przez chwilę - w KK nie ma ŻADNYCH AMULETÓW
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Indikatiwus_presentusaktiwus: Skoro twierdzisz że Krzyż jest tylko i wyłącznie znakiem przynależności do KK i nie ma obowiązku jego noszenia(co się kłóci z tym co głosił 12 lat temu każdy ksiądz w Wałbrzychu) i twierdzisz że Krzyż nie posiada żadnej mocy to w takim razie - według ciebie również jego Święcenie jak i całowanie jest pozbawione znaczenia.
  • Odpowiedz
@Indikatiwus_presentusaktiwus: A w jakim celu ludzie wieszają w samochodach różańce, albo obrazki św. Krzysztofa, oraz niektórzy, święcą samochody? Wydaje się, że liczą na jakąś "moc" tych rzeczy, lub przynajmniej "specjalną ochronę" ze strony Boga w zamian za używanie owych "amuletów". Tymczasem (nie mam statystyk, ale strzelam) liczba wypadków samochodów poświęconych, lub wyposażonych w św. Krzysztofa nie różni się od liczby wypadków samochodów "ateistycznych".
  • Odpowiedz
@kubako: nie liczą na żadną "moc" to po pierwsze. Mój brat ma w samochodzie obrazek ze św. Krzysztofem ale żadnej mocy mu nie przypisuje. Jedynie przypomina mu o modlitwie do tego świętego.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Indikatiwus_presentusaktiwus: To w takim razie ochrona przed tym co wymieniłem ( i co jednak istnieje) to według ciebie "magia" i korzystając z owej ochrony jestem wyrzucany z kręgu chrześcijan do kręgu czarodziejów będących w opozycji do satanistów?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Indikatiwus_presentusaktiwus: Wpis traktuje o jakichś gównach które można kupić na targu, i których żaden poważny ksiądz nawet nie bierze pod uwagę.

Bo jakoś sobie nie przypominam by ksiądz cokolwiek zwracał uwagę na "koloniach z Caritasu" na kupowane talizmany produkcji chińskiej.

Natomiast każdy mówi o tym że Krzyż ma moc. Każdy podkreśla moc Święceń. W miejscach które podejrzewa się o działanie s-----------a wiesza się Krzyże by był spokój. Więc co, pół
  • Odpowiedz
@Heck_2: widze że szukasz wiedzy na ten temat. KK nie robi nas w wała. Ja nie czuje się dość inteligentny żeby ci to dokładnie wytłumaczyć. Może powiem tak: modląc się na różańcu czy pod Krzyżem modlimy się do Boga. A noszać krzyż i wierząc w to że krzyż sam przez się posiada jakąś moc może prowadzić do błędnego pojmowania wiary. Czemu nie napiszesz na forum egzorcyzmy.katolik.pl ? Myślę że tam
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Indikatiwus_presentusaktiwus:

Piszę tutaj gdyż od wielu lat zadaje na wykopie różne pytania - a myślę że po to m.in. powstał Mikroblog, by nie zaśmiecać pytaniami Głównej. Jestem też leniwy, a zadanie pytania na Wykopie było szybsze. Do "źródła" miałem zamiar się zwrócić w drugiej kolejności.

No i skoro na bazie swojej wiedzy mówisz, że myślenie że Krzyż posiada moc, prowadzi do błędnego pojmowania wiary - to znam całe rzesze ludzi,
  • Odpowiedz
@Heck_2: no właśnie do "źródła" powinieneś najpierw się zwrócić. A co do większości - to większości wiara opiera się na zasadzie: " Panu Bogu świeczke, a diabłu ogarek". Oczywiscie moge sie mylić. Nie na tym rzecz polega. Trzymaj się i czerp wiedzę "ze źródła" :)
  • Odpowiedz