Wpis z mikrobloga

#elektronika #multimetr

Mirki, mam problem.

Multimetr

Robię proste projekty z Arduino na zasilaniu 5 albo 9V.
Mierzę natężenie prąd, włączam multimetr i przełączam na zakres do 200mA, przewód plusa też mam na ten zakres.
Przykładam plus i minus i nic się nie dzieje, multimetr pokazuje 0.00mA a cały układ nie jest zamknięty (w przy przypadku LED się nie zapala).

Ale jak zmienię przewód plusa na zakres do 10A to wtedy multimetr przepuszcza i pokazuje np. natężenie 0.006A (6mA). Czyli te natężenie powinien pokazać w zakresie do 200mA.
Czemu gdy mam włączony zakres do 200mA to multimetr nie chce działać?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trochejanusz: pytasz żeby mnie sprawdzić, czy żeby się nauczyć? :) akurat foto nie mam jak zrobić, ale podlączam się szeregowo do obwodu. Przerywam obwód, np. jedną nóżkę diody włączam w inne styki (płytka stykowa) i multimetrem łączę obwód (w tym przypadku jeden przewód do odłączonej nóżki led, a drugi do kolektora).
  • Odpowiedz
Mierzę natężenie prąd, włączam multimetr i przełączam na zakres do 200mA, przewód plusa też mam na ten zakres.

Przykładam plus i minus i nic się nie dzieje, multimetr pokazuje 0.00mA a cały układ nie jest zamknięty (w przy przypadku LED się nie zapala).

@NetJaro: Wszystko robisz dobrze tylko multimetr masz słaby. Sam to mam niestety :( Założę się, że masz multimetr z marketu albo jakąś tanią "chińszczyznę". Słowo klucz to "rezystancja wewnętrzna".
  • Odpowiedz