Dobra, kolej na zupę, bo mi się wczoraj nie chciało jak ugotowałem cały garnek. W sumie fajnie wchodzi i trzy miski zostały o---------e w półtorej godziny.
Co potrzeba
warzywa, węglowodany - pół cebuli, 77g dokładnie xD - 4 ząbki czosnku dla zdrowia - 4-5 pomidorów - 600-700g - 100-200g marchwi, 2-5 marchewek, można wrzucić małe mrożone - jarmuż 100g - zajebiście zdrowa potrawa - brokuł 200g - jak macie problemy z tarczycą to dodać soli jodowanej bądź jakichś morskich alg, albo całkiem wyrzucić - ziemniaki białe 500g, lub bataty 500g ( bataty lepsze )
protony - fasola czarna/czerwona z puszki, albo wcześniej przygotowana, około 250g - soczewica 100g, ja użyłem czerwonej
przyprawy - łyżka stołowa brązowego cukru - 2 łyżki curry - 1 łyżka kurkumy dla zdrowia - 1 lub 2 łyżki pieprzu kajeńskiego ( ja lubię trochę ostrzejszą )
Czas krojenia przygotowania 30-45min Czas gotowania 8-10 minut tak żeby się zagotowało, potem 30min na małym ogniu
@maze: dorzucamy soczewicę i mieszamy co 5-10 minut, bez soczewicy nawet nie trzeba, bo tylko ona lubi się przyklejać do spodu. Ustawiamy na niski ogień, gotujemy przez 30minut.
Co potrzeba
warzywa, węglowodany
- pół cebuli, 77g dokładnie xD
- 4 ząbki czosnku dla zdrowia
- 4-5 pomidorów - 600-700g
- 100-200g marchwi, 2-5 marchewek, można wrzucić małe mrożone
- jarmuż 100g - zajebiście zdrowa potrawa
- brokuł 200g - jak macie problemy z tarczycą to dodać soli jodowanej bądź jakichś morskich alg, albo całkiem wyrzucić
- ziemniaki białe 500g, lub bataty 500g ( bataty lepsze )
protony
- fasola czarna/czerwona z puszki, albo wcześniej przygotowana, około 250g
- soczewica 100g, ja użyłem czerwonej
przyprawy
- łyżka stołowa brązowego cukru
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka kurkumy dla zdrowia
- 1 lub 2 łyżki pieprzu kajeńskiego ( ja lubię trochę ostrzejszą )
Czas krojenia przygotowania 30-45min
Czas gotowania 8-10 minut tak żeby się zagotowało, potem 30min na małym ogniu
Na zdjęciach będzie co i jak.
Kalorie 1150
Węglowodany 222g
Błonnik 52g
Cukry 33g
Białko 56g
Tłuszcz 6g
Wody dolewamy w zależności jaką chcemy konsystencję. Ja dolałem tym razem trochę więcej choć zazwyczaj wolę jak wyjdzie z tego takie leczo.
Możecie sobie to wszystko wcześniej przygotować tak, aby jak wrócicie z domu mieć świeżą zupę.
#veganmaze #weganizm #wegetarianizm #dieta #kuchnia #mikrokoksy #silownia
Zależy jaki to problem z tarczycą, nie wszędzie jest on wskazany.