Wpis z mikrobloga

Mirki #sysadmin #it Żyjemy w ciekawych czasach, technologie zmieniają się strasznie szybko. Parę lat temu wirtualizacja to była nowość i pamiętam pierwsze ostrożne wdrożenia. Teraz to standard. Chmura to coś, o czym były gorące dyskusje (zarówno o bezpieczeństwie jak i o możliwościach). Pamiętam parę spotkań z @mariuszkedziora i te kilka lat temu zawsze wspominał, że admini azure nie mają dostępu do danych userów. Teraz chmura już nie jest taką nowością, sporo firm z niej korzysta. Zauważyłem ostatnio sporo ogłoszeń związanych z #devops i zastanawiam się, co będzie dalej. Jak myślicie? Mirkoserwisy ( ͡º ͜ʖ͡º)? Kontenery? To teraz jest w fazie implementowania. Gdzie pójdziemy dalej? Rozpoczynam dyskusję :)
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kiedy? Rok 97 to dawno.

@biczek: z 97 to chyba przesadziłeś :) Ile firm miało wtedy wdrożonego chociaż jednego hypervisora? A teraz? vmware, hyper-v, xen i cotam tylko chcesz.

IoT padnie. Dam sobie za to lape uciac. To jest taki bezsens ze szkoda
  • Odpowiedz
@RottenKitten: w 97 vmware powstalo :)

A i nie odniosles sie do mojej uwagi na temat awaryjnosci chmury, dlatego chmura hybrydowa.
A i pewne instytucje boja sie trzymac danych w chmurze :)
A i inny migruja sie z jednej chmury do drugiej z powodu "brakuje mi slowa" wspoldzielenia zasobow.
  • Odpowiedz
A i nie odniosles sie do mojej uwagi na temat awaryjnosci chmury, dlatego chmura hybrydowa.

@biczek: Zgadzam się, że hybryda to dobre wypośrodkowanie :) Co do awaryjności, to nie ma do czego się odnosić - napisałeś całą prawdę.

A i pewne instytucje boja sie trzymac danych w chmurze
  • Odpowiedz
IoT padnie. Dam sobie za to lape uciac. To jest taki bezsens ze szkoda gadac.

@biczek: Jakoś nie chce mi się wierzyć. IMHO słaba ta Twoja prorocza opinia. ;) Mom skromnym zdaniem IoT to raczej coś nieuniknione, już mamy smartfony np. lodówki i telewizory, zegarki, auta. Już tworzy się inteligentne domy. To pójdzie dalej, to nie tak jak z Google Glass które "upadły".

@Simos: @RottenKitten: Można
  • Odpowiedz
Kupa rzeczy będzie zhardkodowanych => bez updatów => podatnosc na wlamania.

@biczek: Może będzie jak z ROMami do telefonów ;)

Jakoś zagrożenia chmury nie zatrzymały jej popularyzacji pośród zwykłego kowalskiego. Mam na myśli "chmurę" jako google drive i takie tam. Teraz nawet znajome osoby w wieku 50+ korzystają z Dropboxa ;) I wszystko się w sieci robi. A niektórzy ludzie mówili tak jak Ty, że to głupie, że nie ma
  • Odpowiedz
dla zwykłego kowalskiego.

@JakisTakiNick: dla zwyklego kowalskiego sprzedasz ftpa jako chmure. Ja mowie o IoT i ipv6. Ani jedno ani drugie nie przejdzie tak samo jak 3d w telewizorach.
  • Odpowiedz
@biczek:
Samochody: uruchomienie ogrzewania, sprawdzenie stanu paliwa, przywołanie samochodu (np. wysiadasz i każesz mu gdzieś zaparkować, później jedynie aktywujesz)

Kiedy? Nigdy. To jest mrzonka jak HURD, tylko ze mozliwa do zaimplementowania.

Chciałbym tylko zauważyć, że teraz zaczyna górować internet mobilny, który to w większości przypadków opiera się na IPv6, stąd coraz krótsza droga do
  • Odpowiedz