Wpis z mikrobloga

#linux #ubuntu #pytanie

Chciałabym wypróbować linuxa. Zainstalowałam takowego na pendrivie zgodnie z instrukcją na stronie Ubuntu. Kiedy odpalam go - wybieram opcje otwórz bez instalacji - pojawia się szary ekran i znika - komputer zawiesza sie przestaje odpowiadać.

Zainstalowałam linuxa za pomocą Rufusa na pendrive wszystko jest podobne tylko zamiast szarego ekranu pojawia się to

Ktoś jest w stanie pomóc i powiedzieć co sie dzieje?
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rachel_: Jedyne co podejrzewam oprócz tego, że system cię nie lubi :P To, że płyta się źle wypaliła. (są też szanse, że coś z kompem, ale to innym razem).

Jak masz czas to z menu wybierz opcję sprawdzenia nośnika
  • Odpowiedz
@Rachel_: Zawsze ISO mogło się źle zgrać.
Pod którymś F'em przy starcie był tryb pseudo awaryjny (bez niektórych funkcji) - nie wiem czy F4 czy F6. Może wyłącz wszystko i wtedy spróbuj
  • Odpowiedz
@fervi: Testuje tą pamięć.

Tez myślałam że może co być z iso więc ściągnełam zarówno wersje 64 jak i 32

I nie rozumiem. Jak mam wyłączyc wszystko - i co to jest wszystko. : )
  • Odpowiedz
@Rachel_: Pod którymś klawiszem masz możliwość wyłączenia trybów, jeśli sprzęt sobie nie daje rady - będzie tam coś z modeset, będzie z acpi itd. Jak to wyłączysz (albo F4 albo F6 powinna lista wyłączyć) - wtedy odpal
  • Odpowiedz
@Rachel_: a dwa to jak ściągnąłeś ISO to sprawdziłeś czy się suma kontrolna zgadza?
Może, źle Ci się ściągnęło i plik nie był do końca ściągnięty. Ucięło Ci transfer. Takie rzeczy się zdarzają. Sprawdzaj zawsze sumę kontrolną pliku?
  • Odpowiedz