Wpis z mikrobloga

Mirasy, mam pytania świeżaka w #stm32. W zupełności wystarczą mi krótkie, konkretne odpowiedzi, resztę sobie doszukam w necie bez zawracania dupy pytaniami, które były milion razy, użyj szukajki, zamykam temat, #mikrokontrolery z czarnej listy.

1) gdzie tanio toto kupić wysyłkowo? majfrendy sprzedają prawilne czy klony?

2) jest wersja, której się wystrzegać albo jakaś szczególnie polecana?

3) w co warto od razu się zaopatrzyć? chodzi mi o rzeczy związane bezpośrednio i specyficznie z stm-em (programator?). elektronikę jako taką, elementy, mam albo wiem gdzie kupować :)

#elektronika
  • 25
@wonsz_smieszek: od chińczyków są chyba nawet droższe niż w kraju. Ja mam STM32F429 - z wyświetlaczem, ale jak dla mnie to trochę overkill bo nie umiem obsłużyć wyświetlacza inaczej niż z wykorzystaniem gotowych bibliotek, to jeszcze nie mój poziom :/ Jak dopiero zaczynasz z mikrokontrolerami to najlepiej Nucleo, to takie arduino spośród STM - masz tylko płytkę z programatorem, GPIO i jakiś przykładowy guziczek i diodka. Bo te wszystkie Discovery to
@seeksoul: @a231: @xerxes931: bardzo Wam dziękuję!

Jeszcze się upewnię, czy dobrze ogarnąłem: STMFcośtam to określenie konkretnego mikrokontrolera, gdzie Fx oznacza jakiś procesor (rodzinę procków), a dalsze cyferki np. ilość pamięci. Natomiast Nucleo czy Discovery to już całe płytki i w zależności od swoich wersji mają też różne mikrokontrolery wlutowane. Dobrze kminię?

W STM (i w ogóle w ARMach) jestem zupełnie zielony, ale mikrokontrolery i mikroprocesory znam. Właśnie sobie przeglądałem
@seeksoul: w ARM-ach zielony, ale atmegi i PIC-e mam opanowane. Wyświetlacze też bez problemów, właściwie nie wiem, co w nich skomplikowanego, pierwszy raz słyszę, że można mieć z nimi jakiś problem :) Chyba, że te STM-y mają jakieś dziwaczne, to dopiero będę musiał obadać :)
@wonsz_smieszek: nie nie nie. STM32 to rodzina mikrokontrolerów. Dalsze oznaczenie np. F4 oznacza model. Generalnie modele z F stawiają na moc obliczeniową i bajery, zaś L na energooszczędność. Im wyższy numerek przy literce tym generalnie lepszy model - np. F1xx mają rdzeń Cortex M0+ z tego co pamiętam, F3xx mają M3, a na przykład F4xx maja rdzeń Cortex M4 z koprocesorem obliczeń zmiennoprzecinkowych. Generalnie jeśli zaczynasz to faktycznie albo zacznij od