Wpis z mikrobloga

@PamParampaM: A będę mógł Ci wysłać na PW zdjęcie ustawien oscyloskopu? Bo mi sie odczyty nie zgadzają z oczekiwaniami i nie wiem czy to moja wina, ze nie umiem ustawić czy moze oscyloskop jest po prostu uszkodzony.
  • Odpowiedz
@PamParampaM: @CCCCC:

Panowie wybaczcie, że tak poruszyłem temat i zamilkłem, ale dopiero teraz znalazłem chwile czasu na to.

Mianowicie, kupiłem sobie oscyloskopu, ale na dobrą sprawę jest to mój pierwszy prywatny sprzęt. Wcześniej to okazyjnie użytkowałem inne oscyloskopy i na dodatek
  • Odpowiedz
@Pipot: 1. Przełącznik w sondzie masz ustawiony na podział przez 10, co zresztą widać po kształcie przebiegu, bo sondę to ty masz nieskompensowaną.
2. Odpowiedź powyżej.
3. Znajdź na sondzie taki PRek i pokręć nim żeby uzyskać w miarę ładny prostokąt. Kompensacja sondy na dzielniku 1/10 (czyli tak jak masz).
4. level NIV służy do ustawienia poziomu wyzwalania, niestety tu nie ma podglądu na jakim poziomie jest obeznie ustawiony jak
  • Odpowiedz
@Pipot: Nie ma czegoś takiego jak pokrętło line RES, przyjrzyj się dokładnie. Line RES to opcja włączona gdy wciśniesz jednocześnie INT oraz EXT i prawdopodobnie jest to jakiś tryb do podglądu analogowego sygnału wizyjnego. To pokrętło, które nazywasz "line RES" służy do trymowania podstawy czasu i nie powinieneś nigdy go używać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ma być zatrzaśnięte w pozycji maksymalnie w prawo.
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi o częstotliwość, to spróbuj przekręcić pokrętło pod level NIV na maksa w prawo aż do zatrzaśnięcia. Resztę zobaczę jak wrócę do domu

@PamParampaM: Faktycznie to było to, teraz sie zgadza.

1. Przełącznik w sondzie masz ustawiony na podział przez 10, co zresztą widać po kształcie przebiegu, bo sondę to ty masz
  • Odpowiedz
@CCCCC: @PamParampaM:

Na koncentryku wychodzi prawidłowo (czyli 0,5 V).

Wielkie dzięki Panowie, rozwialiście moje podstawowe wątpliwości co do sprzętu. Teraz zostało sobie przypomnieć jak się wykonywało pomiary i trzeba posiedzieć trochę nad manualem, żeby rozgryźć pozostałe opcje w tym oscyloskopie.

Jeszcze raz dzięki.
  • Odpowiedz
@PamParampaM: Własnie tak teraz o niej czytam, bo juz wczesniej sie zastanawialem po co dwie podstawy czasu. Tylko nie wiem czy dobrze ja tutaj obsluguje. W tej sekcji wciskam przycisk INT, za pomoca pokretla DELAY, oraz tej drugiej podstawy czasu wybieram sobie np. żeby mi pokazywało tylko jeden okres. No i w sumie co dalej? :D Na oscyloskopie wyświetla mi się wtedy tylko ten jeden okres, tylko że nie powinno
  • Odpowiedz
@Pipot: Wciskasz INT i podświetla ci się fragment przebiegu. Ustawiasz jego szerokość i wybierasz miejsce, które chcesz powiększyć i klikasz przycisk 2. Zostaje rozciągnięty wybrany fragment.
  • Odpowiedz