Wpis z mikrobloga

Takie małe #przemysleniazdupy.
20-30 lat temu #komputery wyposażone były w przycisk TURBO, który obniżał taktowanie procesora, aby (w dużym uproszczeniu) gry pisane pod starsze konstrukcje nie działały za szybko na nowych, szybszych prockach.

Mamy rok 2015 i te czasy chyba wracają, bo w #fallout4 fizyka jest powiązana z ilością FPSów. Przydałby się następca przycisku TURBO, który obniżałby wydajność komputera...

rss - Takie małe #przemysleniazdupy.
20-30 lat temu #komputery wyposażone były w prz...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rss: ok już wporzo, bo zaczynałem gubić się w tym wątku
@Lerhond:

Poza tym, gdyby głównym targetem gier dzisiaj nie były konsole, to Bethesda by musiała to naprawić. Ale skoro najważniejsze są konsole, to taki silnik w sumie przeszkadza tylko tym mało ważnym pecetowcom, więc czemu mieliby się przejmować...

Generalnie problem jest z Bethesdą, a nie z targetem. Można dostarczyć produkt, który byłby jakościowo lepszy na wszystkich platformach.
  • Odpowiedz
Generalnie problem jest z Bethesdą, a nie z targetem.

@ZwyklyMarcin: oczywiście, że tak, od początku o tym pisałem, konsole były tylko jakąś dodatkową rzeczą. Niejedna firma wypuściła dobrą grę wieloplatformową, to jest możliwe - kwestia jest taka, że jest też możliwe wypuścić grę skopaną na pecety i dalej dobrze zarobić, co zrobiła teraz Bethesda i wiele innych firm też to robi.
  • Odpowiedz
@Vasek: mam dowód, że Turbo zwiększał taktowanie(mógł też zmniejszać), wszystko zależy od płyty, dzisiaj akurat sprawdzałem na XCOM: TFTD, proszę: @Paszko_Rymbaba: proszę się nie kłócić ( ͡° ͜ʖ ͡°) na ctr+alt++ xcom znacznie mi przyspieszył widać było po strzałce nad głową żołnierza(hehe no trochę nawet za bardzo, matrix się w pewnym momencie zrobił i mnie wywaliło aż z walki, ale zadziałało ( ͡°
mcibq - @Vasek: mam dowód, że Turbo zwiększał taktowanie(mógł też zmniejszać), wszyst...

źródło: comment_756eAKILNeCJHrzvdeL5zuRN9mgoLxSv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz