Aktywne Wpisy

Zopyross +231
Zauważyliście, ile kobiet ma pobazgrane ręce? Myślałem, że to domena biedronek/żabek, ale byłem ostatnio pobierać krew i miła pani w recepcji przyozdobiła sobie rękę praktycznie od dłoni aż po biceps, wygląda, jakby się umazała błotem. Poszedłem dokupić Vigantol (brak witaminy D3 obniża testosteron, pamiętajcie o tym) a w okienku farmaceutka wita mnie z rękoma, jakby chodziło po nich stado mrówek, wzorek na każdym palcu i nadgarstku. Siedzieć 8h dziennie za kasą, żeby
źródło: ttz
Pobierz
czerwonykomuch +222
Prezes Starbucksa zarobił 6666x więcej niż jego średnio zarabiają jego pracownicy.
Nie dziesięć. Nie sto. Sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt sześć razy tyle.
Tak właśnie wygląda patologiczny, pożerający sam siebie w nieograniczonej pazerności system, którym jest schyłkowy kapitalizm. Młody człowiek, idący do pierwszej pracy do Starbucksa, nie ma najmniejszych szans konkurować z kapitalistami na wolnorynkowych zasadach poprzez założenie w przyszłości własnego biznesu, bo zostanie zgnieciony ogromną przewagą kapitałową klasy posiadającej. Ba, pomimo że
Nie dziesięć. Nie sto. Sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt sześć razy tyle.
Tak właśnie wygląda patologiczny, pożerający sam siebie w nieograniczonej pazerności system, którym jest schyłkowy kapitalizm. Młody człowiek, idący do pierwszej pracy do Starbucksa, nie ma najmniejszych szans konkurować z kapitalistami na wolnorynkowych zasadach poprzez założenie w przyszłości własnego biznesu, bo zostanie zgnieciony ogromną przewagą kapitałową klasy posiadającej. Ba, pomimo że
źródło: IMG_9253
Pobierz

Poza standardowymi wartościami (typu 1k 1206 ;) ) które trzymam po prostu w taśmach na rolkach (znaczy kupuje całe taśmy po ~50k sztuk) przydaje się mieć cały typoszereg w niewielkich ilościach, choćby do serwisu i prototypów, a trudno trzymać cały szereg E96 w postaci rolek.
Nawet E24 to conajmniej pierdylion rolek - 24 wartości razy 1,10,100,1k,10k,100k - to mamy już 144 rolki, a teraz jeszcze razy wielkość 1206,0805,0603 i może 0402 i mamy już pół mieszkania z------e smdkami, a to dopiero tylko rezystory....
Kiedyś trzymałem smdki w postaci przyciętych pasków w "klaserze fotograficznym" (takim na klisze) ale to nie było zbyt wygodne z wyciąganiem, z szukaniem (na jedną stronę nie mieścił się ani typoszereg, ani wartość, więc rozrzucone były trochę).
Może jeszcze jakiś inny pomysł na przechowywanie po 50-100szt z każdej wartości, z każdego rozmiaru? Dużo tego wychodzi, a równocześnie musi być wygodnie wyciągać po 1szt, a nie wysypywać wszystkiego na raz...
#elektronika #elektronikadiy #smd #elementyelektroniczne #warsztat
źródło: comment_RblKDugaDi5wHmJ5eY5r2bXoS9Ftntqe.jpg
Pobierz@mroz3: sam tak trzymałem (i nadal trzymam) część większych elementów, których jest po kilka sztuk, a trzeba to jakoś magazynować. Typu BC237, 7805 itp. Ale do SMD to się nie nadaje - pudełka od zapałek są "za mało szczelne" (zwłaszcza po pewnym czasie użytkowania) - smdki luzem się z tego wysypują...
@hrumque: "Mój stary to fanatyk montażu powierzchniowego. Pół mieszkania zaj***ne smdkami najgorsze"
BP, NMSP
Ewentualnie pakuj w torebki strunowe ( tzw dilerki). Ja tak trzymam śrubki i jest to dobry sposób.
@KrotkieSpiecie: Jak "dla siebie" to oczywiście że nie wykorzystuję, ani 144 wartości ani 5 rozmiarów, bo wszystko staram się robić z normalizowanych wartości i wielkości (czyli w projekcie nawet dać 2x rezystor w szereg, niż dać ten jeden rezystor o innej wartości niż pozostałe), ale DO CELÓW SERWISOWYCH - przydaje się.
Otwierasz urządzenie, a tam smd 603 73k
@wd34ko0: wiem co masz na myśli, i zdecydowanie ci powiem - NIE CIERPIĘ TAKIEJ PARTYZANTKI ;)
;)
źródło: comment_NhyjBeEyhTAl6GpMQTXRhQ5DrokPU4Zy.jpg
PobierzTe przegródki w szufladkach się sprawdzają? Wydaje się, że niewygodnie się sięga do elementów w tylnej.
@wonsz_smieszek: Przeważnie wyjmuję całą szufladkę (one nie mają żadnego ogranicznika wyjęcia/blokady) i stawiam koło siebie na biurku, jak coś robię, więc wszystkie przegródki w szufladce są równo-wygodne.
Jedynie niewygodne w nich jest to że są tylko "wsuwane" w marne zgrubienie szufladki - jak się coś popierdzieli, przeskoczy przegródka przez to zgrubienie to nic jej
źródło: comment_QZMQR5RQWTgsYkO9VwUANkc1P7ipxcbM.jpg
Pobierz