Wpis z mikrobloga

Mircy elektronicy,trzyma któryś z was elementy smd (rezystory/kondensatory) w pudełeczkach jak niżej? Wygodne to?

Poza standardowymi wartościami (typu 1k 1206 ;) ) które trzymam po prostu w taśmach na rolkach (znaczy kupuje całe taśmy po ~50k sztuk) przydaje się mieć cały typoszereg w niewielkich ilościach, choćby do serwisu i prototypów, a trudno trzymać cały szereg E96 w postaci rolek.
Nawet E24 to conajmniej pierdylion rolek - 24 wartości razy 1,10,100,1k,10k,100k - to mamy już 144 rolki, a teraz jeszcze razy wielkość 1206,0805,0603 i może 0402 i mamy już pół mieszkania z------e smdkami, a to dopiero tylko rezystory....

Kiedyś trzymałem smdki w postaci przyciętych pasków w "klaserze fotograficznym" (takim na klisze) ale to nie było zbyt wygodne z wyciąganiem, z szukaniem (na jedną stronę nie mieścił się ani typoszereg, ani wartość, więc rozrzucone były trochę).

Może jeszcze jakiś inny pomysł na przechowywanie po 50-100szt z każdej wartości, z każdego rozmiaru? Dużo tego wychodzi, a równocześnie musi być wygodnie wyciągać po 1szt, a nie wysypywać wszystkiego na raz...

#elektronika #elektronikadiy #smd #elementyelektroniczne #warsztat
hrumque - Mircy elektronicy,trzyma któryś z was elementy smd (rezystory/kondensatory)...

źródło: comment_RblKDugaDi5wHmJ5eY5r2bXoS9Ftntqe.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hrumque: ja widziałem kiedyś ktoś miał kilkanaście pudełek od zapałek sklejonych w taki jakby regalik i tam trzymał, to tak po taniości ^^
  • Odpowiedz
ja widziałem kiedyś ktoś miał kilkanaście pudełek od zapałek sklejonych w taki jakby regalik

@mroz3: sam tak trzymałem (i nadal trzymam) część większych elementów, których jest po kilka sztuk, a trzeba to jakoś magazynować. Typu BC237, 7805 itp. Ale do SMD to się nie nadaje - pudełka od zapałek są "za mało szczelne" (zwłaszcza po pewnym czasie użytkowania) - smdki luzem się z tego wysypują...
  • Odpowiedz
@hrumque: U mnie w robocie dział "Hard" trzyma wszystko w takim regaliku właśnie z takimi szufladkami. Wszystko ładnie opisane, taśmy się mieszczą. Ja się na elektronice nie znam ale w takim regaliku można wszystko znaleźć.

Ewentualnie pakuj w torebki strunowe ( tzw dilerki). Ja tak trzymam śrubki i jest to dobry sposób.
  • Odpowiedz
144 wartości to jeszcze można ogarnąć, ale po co ci różne rozmiary?

@KrotkieSpiecie: Jak "dla siebie" to oczywiście że nie wykorzystuję, ani 144 wartości ani 5 rozmiarów, bo wszystko staram się robić z normalizowanych wartości i wielkości (czyli w projekcie nawet dać 2x rezystor w szereg, niż dać ten jeden rezystor o innej wartości niż pozostałe), ale DO CELÓW SERWISOWYCH - przydaje się.
Otwierasz urządzenie, a tam smd 603 73k
  • Odpowiedz
@hrumque: Aha, no to zależy, ile masz miejsca. Wg mnie nie ma się co pchać w pudełeczka na rezystory SMD. Jak ci ten klaster nie wypalił, to może tak jak u mnie mają, czyli w podłużnych pudłach poukładane woreczki strunowe. Na górze można etykietkę dać. Jak czasem przychodzę i w tym grzebię, to jest całkiem wygodne.
  • Odpowiedz
@hrumque: jak będę kiedyś potrzebował czegoś, a nie będzie w sklepie, to podjadę odkupić od Ciebie :D

Te przegródki w szufladkach się sprawdzają? Wydaje się, że niewygodnie się sięga do elementów w tylnej.
  • Odpowiedz
Te przegródki w szufladkach się sprawdzają? Wydaje się, że niewygodnie się sięga do elementów w tylnej.

@wonsz_smieszek: Przeważnie wyjmuję całą szufladkę (one nie mają żadnego ogranicznika wyjęcia/blokady) i stawiam koło siebie na biurku, jak coś robię, więc wszystkie przegródki w szufladce są równo-wygodne.

Jedynie niewygodne w nich jest to że są tylko "wsuwane" w marne zgrubienie szufladki - jak się coś popierdzieli, przeskoczy przegródka przez to zgrubienie to nic jej
hrumque - > Te przegródki w szufladkach się sprawdzają? Wydaje się, że niewygodnie si...

źródło: comment_QZMQR5RQWTgsYkO9VwUANkc1P7ipxcbM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@hrumque: Ja bym w ogóle musiał "normalne" rezystory w czymś poukładać, bo na tych papierowych tasiemkach, to nie zdaje egzaminu, rozpiździel mam taki, że brak słów. Tylko w tych szufladkach mi nie pasuje, bo w szufladkach mam kondensatory, diody, tranzystory itp. W czym trzymasz rezystory do montażu przewlekanego?
  • Odpowiedz