Wpis z mikrobloga

#programowanie #spring #angularjs

Zawsze robiłem aplikacje w Springu i do tego strony widoków w JSP (/src/main/webapp/views). Teraz zrobiłem w Springu kontrolery REST i chciałbym do tego widoki zrobić w AngularJS.
Jaka jest dobra praktyka, żeby się do tego zabrać?

1. Trzymać pliki *.html z kodem angularowym w katalogu z zasobami (/src/main/resources), do którego włączę obejście, żeby pliki były od razu serwowane:

``

Tylko jak wtedy z zabezpieczeniem (Spring Security)? Zabezpieczyć mogę kontrolery (czyli same dane w JSON), a nie widoki (do których każdy bez problemu może wbić; niby mogę dodać zabezpieczenie w AngularJS, ale to po stronie klienta, a powinno być po stronie serwera).

2. Może powinno się inaczej? Tu coś znalazłem (nawet o Spring Security z Angularem jest). Ale dużo tego... Nie da się jakoś prościej (albo tutorial "dla idiotów")?
  • 5
@mk321: 1. Ja osobiście jestem zwolennikiem zupełnego rozdzielenia warstwy API i aplikacji SPA. W projekcie, który teraz robię mam to zorganizowane następująco:
Jeden projekt API REST-owe (pisany w .NET)
Drugi projekt to aplikacja angularowa całkowicie budowana gulp-em (bez żadnych cudów typu maven), serwowana bezpośrednio przez nginx.

Security masz po stronie API, po stronie Angulara dodajesz tylko taką logikę dla wygody użytkownika (typu chowanie buttonów, blokowanie routów). Jedyny wyjątek od tego jest