Wpis z mikrobloga

@grzegorz-zielinski: w braku własności chodziło mi o tym co mówił wdebacie z wiplerem o mieszkaniach: chce, żeby nikt nie miał własnego mieszkania, to wynajmował je od państwa.

Każde państwo zabiera pieniądze ale nie 50% czy 75%!
  • Odpowiedz
@nairam24h: no to obejrzyj jeszcze raz, bo mam wrażenie, że albo nie zrozumiałeś tej wypowiedzi, tak jak nie rozumiesz progresji podatkowej mówiąc o 75%, albo po prostu manipulujesz bez potrzeby.

Bo z tego co wiem propozycja budowania państwowych mieszkań pod wynajem nieco się różni od stwierdzenia:

chce, żeby nikt nie miał własnego mieszkania

a 75% od nadwyżki 500k PLN rocznie nieco się różni od zabierania 75% dochodów.
  • Odpowiedz
@grzegorz-zielinski: może zbyt uprościłem, ale to co chce zrobić nie może istnieć w Polsce, gdzie tak jak mówił Wipler jest tyle korupcji i kolesiarstwa. To że działa to na zachodzie to nie znaczy że będzie działało u nas. A te podatki są chore.
  • Odpowiedz
@nairam24h: taki pogląd w ogóle nie wpływa na moje stanowisko w sprawie oddania na nich głosu, gdyż nie dotyczy w ogóle przyczyn z jakich na nich głosuję. Jeżeli chcesz powypisywać co ci jeszcze się nie podoba to śmiało, ale ja nie będę odpisywał, gdyż jak pisałem wyżej albo nie mam wyrobionego zdania z racji dostrzegania wad i zalet obu poglądów, albo jak w tym przypadku - jest to po prostu
  • Odpowiedz
@grzegorz-zielinski: Czy zgodzisz się z tezą, że Razem odbiera koalicji ZL wyborców spychając ją poniżej progu 8%, zaś wy mimo migracji lewicowych wyborców nie przekroczycie 5% progu? Czy to oznacza brak lewicy w nowym parlamencie? Tego bym nie chciał, bo jednak potrzebna jest minimalna choćby równowaga i opozycja światopoglądowa. [Mimo, że nie zagłosuję na Razem, ze względu na ich Janosikowe podejście do gospodarki].
  • Odpowiedz
wy

@Icheb82: nie jestem z razem, tylko na nich głosuję

Czy to oznacza brak lewicy w nowym parlamencie?

moim zdaniem ZLewu może nie być, a wydaje mi się, że długoterminowo jeżeli Razem się jakoś nie skompromitują czy nie rozpadną to wypełnią po nich miejsce. 5% wydaje mi się magiczne i w sumie bym śmiechnął z mocy pompowania w mediach i jednej debaty. za to 3% jest realne i tego
  • Odpowiedz
@SuperPunia: wiem, że częstujesz ludzi swoją Sagunią, ale co innego jak robisz to z własnej woli, a co innego jak siłą Ci ją zabiorą i już nie będziesz miała czym częstować ludzi, a ci którzy Twoją Sagunie dostaną możliwe, że ją wyrzucą do śmietnika :(
  • Odpowiedz