Wpis z mikrobloga

Hej ludzie z dzialu #elektryka chce zrobic instalacje elektryczna w sypialni i mam tam 3 punkty swietlne.
Jed glowne swiatlo i dwa podwieszane pelniace role lampki nocnej.

Chcialbym aby wszystkie 3 dalo sie zapalic przy wejsciu, a zgasic co najmniej 2 (najlepiej 3) pojedynczo przy lozku.
Da sie takie cos osiagnac? Co mam kupic do instalacji (bylbym wdzieczny za linki)

Narazie znalazlem takie cos jako wlacznik glowny (nada sie?). Mam tez szpule kabla 3 zylowego, da sie to zrobic tym kablem?

pic rel
elmyn - Hej ludzie z dzialu #elektryka chce zrobic instalacje elektryczna w sypialni ...

źródło: comment_WEQujZW1yujdYPeszdqPQV3XRwvNKjbn.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elmyn: jeśli traktujesz wszystkie trzy światła jak jedno to schemat jest odpowiedni, jeśli chcesz rozdzielić światła, ale tylko selektywnie przy włącznikach koło łóżka to sprawa się komplikuje.
  • Odpowiedz
@elmyn:

Mircy, wytłumaczcie mi jak to jest. Jak mamy problem z instalacjami gazowymi w mieszkaniu/domu to dzwonimy po gazownika bo gaz taki niebezpieczny i wybuchowy i śmierdzi. Nawet jak jest najmniejsza pierdoła. Z kolei jak jest jakiś problem z instalacją elektryczną to często próbujemy naprawić to sami bo to nie jest ani wybuchowe ani niebezpieczne (w domniemaniu wielu osób). A tak naprawdę to z instalacjami elektrycznymi jest większe niebezpieczeństwo bo
  • Odpowiedz
@PowszechnySamarytanin: zabije podlaczone gniazdko? czyli jak wyskoczy mi kontakt z puszki to tez mam wzywac elektryka bo moze mnie zabic? i to samo jak sie zarowka przepali? Zrobilem juz duzo instalacji i wszystkie dzialaja dobrze bo to nic trudnego, pojedyncze schodowe tez robilem nie raz, pytanie jest glownie o potrojny wlacznik bo to pierwszy raz robie. Po prostu udam sie do sklepu i tam zapytam czy taki wlacznik spelni swoja
  • Odpowiedz
@elmyn: instalacje elektryczna też wymaga papierów nazywa się ono Świadectwo Kwalifikacji. Trzeba mieć wiedzę na temat typów sieci, instalacji, sposobu zabezpieczenia, możliwości instalacji. Potem przychodze po takich osobach jak Ty na naprawę instalacji bo im się przewody palą w ścianach bo użyte na gniazda 1.5mm^2 i tyle samo na indukcje, bo po co więcej... Ale Ty widać jesteś mądrzejszy niż elektryk. Masz szczęście, że jeszcze nikogo nie naraziłeś na straty,
  • Odpowiedz
@elmyn: Jestem elektrykiem i z wieloma ignorantami jak Ty sie spotkałem ale jak widać wiesz lepiej. Powodzenia i nie zabij nikogo, bo za to grożą kratki.
  • Odpowiedz