Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #spring #rest #jezykpolski #truestory

Produkcja widoku jest czynnością jednowymiarową. Jeżeli nazwa widoku pasuje do widoku, zostaje on wybrany. Kiedy produkcja widoków na podstawie nazw widoków dotyczy widoków, które mogą generować różne reprezentacje zasobu, dochodzi dodatkowy wymiar. Oprócz dopasowania widoku do nazwy widoku, wybrany widok musi być jeszcze odpowiedni dla klienta.

Spring w akcji, Wydanie IV, s. 452 (rozdział 16.2.1 Tworzenie API modelu REST przy użyciu Spring MVC - Negocjowanie reprezentacji zasobu).

O co chodzi? Ja wiem, że programiści nie muszą ładnie pisać, ale użycie 8 powtórzeń słowa "widok" w 3 zdaniach, to coś jest nie tak.

Czytałem wersję polską, żeby lepiej zrozumieć. Ale żeby nie było, że to wina tłumacza (i trzeba czytać książki po angielsku), to w oryginalne jest podobnie:

View resolution is a one-dimensional activity. If the view name matches a view, then that’s the view you go with. When it comes to resolving view names into views that can produce resource representations, there’s an additional dimension to consider. Not only does the view need to match the view name, but the view also needs to be chosen to suit the client.

Spring in Action, 4th Edition, s. 421.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mikkeboss: Ksiazki napisane takim totalnym belkotem powinno sie palic a autorow wywalac na bruk, razem z korekta.
Co to w ogole jest Negocjowanie reprezentacji zasobu?
Moja prace inzynierska napisalem w Springu i obronilem w 2011 i od tego czasu mam z tym frameworkiem do czynienia. Moge smialo powiedziec ze czytanie takich bzdetow nie przynosi zadnych korzysci.
  • Odpowiedz
Negocjowanie reprezentacji zasobu

@Hatespinner: no negocjowanie reprezentacji zasobu. A jak inaczej to nazwać?
negocjowanie - ustalanie jakie ma być
reprezentacji - w jakim formacje będą (np. JSON)
zasobu - te
  • Odpowiedz