Aktywne Wpisy
Sprzęty, które okazały się strzałem w 10. Takie perełki, poprawiające życie, spędzany czas. Dla mnie? Pierwsze z brzegu to czytnik e-booków oraz dobre słuchawki bezprzewodowe. Mój must have, który wymieniam co kilka lat na topowe modele. U Was?
przodowyryl +48
Cześć,
Mam zainstalowany FOSUserBundle. Zrobiłem tak że rejestrując się użytkownik tworzy w tym samym czasie nową firme nadając jej pewnego rodzaju identyfikator.
Identyfikator jest unikalny dla całej tabeli firma.
To co chcę osiągnąć to aby podczas logowania użytkownik musiał podać:
identyfikator firmy
login
hasło
O ile nadpisanie formularza to nie problem o tyle nie wiem jak uporać się z logiką...
FOS i ogólnie security wymaga aby username oraz password było unikalne dla całej struktury bazy danych. Więc wymyśliłem takie obejście, że w encji User dodałem pole 'login'.
I wygląda to tak:
public function setLogin($login)
{
$this->setUsername( $this->getCompany()->getIdentifier() . '@' . $login);
$this->login = $login
return $this;
}
Dzięki temu
username
jest unikatowy i posiada przedrostek w formie identyfikatora firmy.Mógłbym to tak zostawić i logowanie odbywałoby się na zasadzie:
nazwaFirmy@mojLogin / hasło
Nadpisałem kontroler logowania który mi działa
http://pastebin.com/bmPAxVHd
tyle że nie następuje logowanie... myślę że jestem blisko (chyba) ale nie wiem jak wywołać logowanie...
Ale chciałbym tego uniknąć i umożliwić logowanie z tymi trzema parametrami.
Po co mi take cuda? Chcę aby możliwa była rejestracja kilku użytkowników z takim samym loginem ale innym identyfikatorem firmy. Innymi słowy username ma być unikalne ale tylko w ramach jednej firmy.
Czy ktoś z was robił coś takiego?
Może mistrzu @MacDada?
Mac Dada
.Wtedy w pierwszej firmie musiałby mieć login
mdada
a w drugiejmdada2
Zakładając że tworzenie loginów odbywałoby się na zasadzie pierwsza litera imienia i nazwisko.
Wydaje mi się że "uczciwiej" byłoby aby oba
mdada
mogliby mieć swój login bez żadnych literek.W skrajnych przypadkach osoby z nazwiskiem
nowak
dostałyby w jednej firmie loginSklejaj już w JS lub jakoś wcześnie po stronie PHP – żeby faktycznie dla Symfony był to zwykły pseudonim.
Problemy jakie jednak dalej będziesz miał:
* co jak się zmieni nazwa firmy? musisz zrobić dziwaczny update po użytkownikach +
@MacDada: kurde! że o tym nie pomyślałem! Co za baran ze mnie xD
Zrobię to po stronie JS i nie będę miał żadnych problemów... że też o tym nie pomyślałem :D
Firma ma dwa pola póki co:
- nazwa firmy (można w