Wpis z mikrobloga

Dzisiaj mija dokładnie rok odkąd zacząłem przygodę z programowaniem.
Chodziłem codziennie do biblioteki uniwersyteckiej przez 6 miesięcy i uczyłem się po 3-5h dziennie.
Rok temu nie spodziewałbym się, że będę siedział wsród programistów w korpo w centrum Warszawy. Może dzisiaj po pracy skuszę się na jakieś podsumowanie ;)

#pracbaza #naukaprogramowania
  • 170
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@barabasz88: dla początkującego testera najważniejsze są raczej personalne kwalifikacje tj. dokładność i wielka chęć do rozwiązywania zagadek, dociekania. Poza tym, obecnie w cenie są testerzy do automatyzacji testów. Tutaj polecam jakiś jeden duży język obiektowy - wybierałem między C# i Java, padło na to pierwsze + praktyka w np. Selenium. Wszędzie mile widziany jest jakiś język skryptowy np. BASH lub Python. Jakikolwiek język w poziomie min. podstawowym mile widziany. Dalej
  • Odpowiedz
@M4ks: Ja tu widzę po tym wpisie że dla mirków wyjście z piwnicy i zdobycie prostej pracy jest niesamowitym wyczynem (i to w Warszawie!). Ogólnie "wołaj", "opowiedz jak było", "coś niesamowitego", "jak tego dokonałeś" - mój żenadometr wyszedł poza skalę.
  • Odpowiedz
o ludziach po 25 roku życia którzy startując w tym wieku w IT nie mają czego szukać

@TowarEksportowy: wez chlopie nie badz smieszny, tylko na s----------m wykopie i nieliczne kuce tak mowia. Na necie pelno jest wpisow o ludziach ktorzy kariere w IT zaczeli nawet w wieku 40 lat i sobie radza, a ty p--------z ze jak ktos w przedszkolu nie n---------l kart perforowanych to nie ma co szukac w
  • Odpowiedz
@zackson: Widzisz ja wychodzę z pewnej logiki w tym o czym mówię. Poza jakimiś wyjątkami jak ktoś kto był w śpiączce i się budzi, albo nie miał za bardzo styczności z komputerem i dopiero w wieku ~40 lat poznaję tą technologię i odkrywa że ma zacięcie do bycia grafikiem/programistą/frontendowcem czy co tam jeszcze można. Ja tego nie neguje, ale to są wyjątki. Tu raczej rozmawiam z ludźmi którzy pewnie z
  • Odpowiedz
z komputerem mają styczność od co najmniej 10 lat i nagle ktoś mi chce powiedzieć że odnaleźli powołanie programistyczne?

@TowarEksportowy: po prostu wiedzieli, ze jest cos takiego jak programowanie ale nigdy tego sprobowali. Moze 10-15 lat temu nie bylo takiego dostepu do internetu i takiego latwego dostepu do wszelkiego rodzaju tutoriali.
  • Odpowiedz
Zaczac mozna w dowolnym wieku. Dobra kase mozna robic nawet i w PHP, trzeba tylko sprzedac swoje uslugi komus, kogo na nie stac - polski rynek biedaprzedsiebiorcow odpada (wliczam w to tez korpo).
  • Odpowiedz