Wpis z mikrobloga

Ma ktoś i podzieli się sprawdzonym przepisem na sos à la sos Tabasco? Bo miałem dziś drugi zbiór z foli i zerwałem między innymi całkiem sporo (pewnie ponad 2 kilogramy) papryczek Tabasco i właśnie zastanawiam się w jaki sposób najlepiej je przerobić. Jeżeli jakiś Mirek ma lepszy pomysł co mogę zrobić z tymi papryczkami to z chęcią posłucham. ;)

#chili #goomowesosy #chilihead #papryka #papryczki #domowyogrod #rosliny #ostrezarcie #tabasco #kuchnia #gotowanie #jedzenie
  • 5
@gobi12: No to kombinuj coś swojego. Jak wykombinujesz to napisz :)
M.in. możesz sobie zrobić olej kapsaicynowy:
zalewasz dużo papryczek olejem rzepakowym (albo oliwą z oliwek), wkładasz parę gałązek rozmarynu i odstawiasz na min. dwa tygodnie.
Nie jest to może substancja ogniotwórcza, ale świetnie się nadaje do sałatek, czy smażenia panierowanych rzeczy :)
(Kapsaicyna świetnie rozpuszcza się w tłuszczu).

Ogórki konserwowane z papryczkami są super.

Możesz też zrobić jakąś pastę miodowo