Aktywne Wpisy
PrawaRenka +427
#usa
Demontaż NATO i oddanie Polski pod wpływy rosyjskie to uczciwa cena za ból d--y lewactwa ehhh
Demontaż NATO i oddanie Polski pod wpływy rosyjskie to uczciwa cena za ból d--y lewactwa ehhh
WielkiNos +91
Beka z frajerów, którzy myślą, że wynik wyborów w Stanach wpłynie na ich życie. /s
#usa #bekaztwitterowychjulek #takasytuacja
#usa #bekaztwitterowychjulek #takasytuacja
Mamy 2 teamy:
(i) Team Zatrzymujcie-Się-Do-C---a-Wafla
- myślę że można śmiało pospekulować z d--y, że składa się w większości z rowerzystów/pieszych
(ii) Team Sam-Warunek-Ustąpienia-Pierwszeństwa-Wystarczy (więc nie trzeba stawać przed strzałką)
- z komcia kol. @andryij, w teamie zapewne przeważają zmotoryzowani.
A ja chciałbym przypomnieć, że był czas, kiedy to nie istniał obowiązek zatrzymania się przed strzałką #gimbynieznajo Konkretnie przed rokiem 1999. Wówczas materię regulowało rozporządzenie z 11 stycznia 1993 roku w sprawie znaków i sygnałów drogowych, wydane przez dream team Ministrów Gospodarki i Transportu Morskiego oraz Spraw Wewnętrznych (byli tacy). A brzmiało tak:
Jak widać, o obowiązku zatrzymania się przed strzałką nic nie ma.
Teraz, rodzi się pytanie - czy wprowadzenie tego obowiązku poprawiło bezpieczeństwo na skrzyżowaniach i znacząco zminimalizowało liczbę zdarzeń przy zielonej strzałce? Czy gra była warta świeczki? Trzeba by w tym celu wniknąć w statystyki. 2 eurodolany mówio, że pewnie nie bardzo.
Jeśli nie bardzo, mogło się tak stać z 2 przyczyn:
- sam obowiązek ustąpienia pierwszeństwa, bez konieczności zatrzymania, był wystarczający,
- przepis jest martwy, niczym drożdżówkowa prohibicja w szkołach Ewy Digger.
W obu przypadkach obowiązek zatrzymania się przed sygnalizatorem jest tak naprawdę zbędny.
Może zatem należałoby go zaorać i wprowadzić wolny rynek zielonych strzałek, który to wyreguluje?
To takie moje gdybania i intuicje.
Zapraszam do polemiki i np. wykazania mi, że wprowadzenie obowiązku zatrzymania wyraźnie poprawiło bezpieczeństwo na skrzyżowaniach.
A, i tylko pls bez pomysłów w stylu: jeśli przepis jest martwy to należy przy każdej zielonej strzałce postawić zamaskowanego funkcjonariusza w krzakach, który będzie dowalał 4000 zł mandatu za każde jego naruszenie!!!1
Link do znaleziska:
http://www.wykop.pl/link/2765879/jedz-bezpiecznie-odc-564/
#neuropa #ruchdrogowy #rower #samochody #motoryzacja #prawo #zielonastrzalka
Tak w kwestii formalnej @Dutch: Ten konkret jest jednak mało konkretny, obowiązek zatrzymania (i penalizacja) wszedł w okolicach 2005-2008 (raczej bliżej 2005)
Obowiązek wszedł w życie 1 lipca 1999 :)
ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH