Wpis z mikrobloga

@Bonetti: Nie mam problemu z tym jak ktoś pyta, bo jak mogę zawsze doradzę to nic nie kosztuje. Co innego jakbym miał nad tym spędzić parę godzin to każdemu wynagrodzenie się należy i swojej znajomej pewnie też byś zapłacił gdyby podjęła jakieś działania związane z Twoim zdrowiem.

Bardziej śmieszy mnie fakt, że ta osoba po prostu pisze jakbym miał przez internet coś wyczarować z jej laptopem i oczekuje nie wiadomo
  • Odpowiedz
@Dyktus: Tak, ale trzeba wziąć pod uwagę że taki internista to zarabia na diagnozie, czyli 5min spojrzy/posłucha co Ci jest i przepisze Ci tabletki. Z jednej strony faktycznie nic ją to nie kosztuje, ale z drugiej czemu ma to robić w wolnym czasie. Sam nie wiem, na pewno dużo zależy od podejścia danej osoby.
  • Odpowiedz
@Djuna: Ja się w ogóle zastanawiam jak w XXI wieku o jakieś pierdoły ludzie się jeszcze mogą pytać xD znam gościa który nie potrafi instalować windowsa i sterowników a ma 20 lat. Od czego jest YT ja się pytam? nawet jak czegoś nie umiesz, to możesz mieć instrukcje krok po kroku z YT z telefonu.

90% to lenistwo niestety, bo mało jest przypadków kiedy ktoś serio potrzebuje pomocy, bo wyczerpał
  • Odpowiedz
@Norwag93: wiesz, ja nawet najprostszej rzeczy nie potrafiłem zrobić na telefonie i to mnie przerastało póki nie sprawiłem sobie pierwszego z aplikacjami i w ogóle (długo się broniłem, a jak miałem Blackberry i wcześniej Nokię z Symbianem to też tylko dzwoniłem z nich i tyle) i naprawdę wszystko było problemem i to nie lenistwo, a raczej... niechęć do nowych tematów. Zajmujesz się czymś innym, telefony masz gdzieś, a tu nagle
  • Odpowiedz
I nalepiej za darmo

@OneEyedOldMan: Oczywiście, że za darmo. Przecież to tylko tu kliknąć, tam stuknąć i gotowe. Poza tym od kumpla / znajomej / cioci / sąsiada / kuzyna chyba nie weźmiesz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Od dawna skutecznie spuszczam na drzewo takie prośby o pomoc. Jestem pewien, że te laski znajdą sobie innych ludzi z branży lub hobbystów do pomocy..
Widzę, że nie tylko oszczędzam czas i nerwy, ale i pośmiać się z nieboraków na których trafiło mogę.
win, win, win. :>
  • Odpowiedz
@Dyktus: Bo taka prawda, c---a jej pomogłeś. Po pierwsze brak reakcji oznacza problem z systemem, a nie z "myszką". Po drugie ona do ciebie pisze po to by nie oddawać do serwisu, bo to na 99% można łatwo naprawić, głupia dziewczyna nie jest. Za to ty powinieneś albo spróbować coś poradzić, albo policzyć sobie za usługę, albo powiedzieć, żeby s---------a.
  • Odpowiedz
Po pierwsze brak reakcji oznacza problem z systemem, a nie z "myszką".

@Jah00:
Skąd takie wnioski? Brak reakcji może oznaczać nawet nieuziemione gniazdko i przebijanie na touchpad. Serio.
Dziewczyna podała tyle informacji, że można tylko zgadywać, a że jak się ktoś określi jako informatyk to wszyscy zaczynają oczekiwać Bóg wie jakiej ekspertyzy w 5 minut za darmo. Jak ktoś nie zgadnie co akurat użyszkodnik ma na myśli to reagują jak
  • Odpowiedz
@Dyktus: i dlatego dobrze jest używać na co dzień komputera służbowego, jak ktoś prosi mnie o pomoc to ja mówię (w sumie zgodnie z prawdą) że jak mi się komputer zepsuje to zanoszę go na helpdesk i dają mi naprawiony albo nowy więc nic nie umiem naprawić samodzielnie :)
  • Odpowiedz
@Errad: Może, ale 99% przypadków to przeciążenie systemu. Mało informacji? Właśnie. Więc trzeba było te informacje uzyskać, a nie radzić oddać do serwisu. Kurcze, nikomu nigdy bym nie poradził oddać do serwisu, chyba że obejmuje to gwarancja, albo chodzi o reballing czy coś podobnego gdzie potrzeba specjalistycznego sprzętu. Osobiście nigdy nie pomagam, chyba że mam w tym interes. Mówię wprost, że to kosztuje, albo żeby poszukać kogoś innego bo mi
  • Odpowiedz
@Dyktus: Powiedz, że to kondensator smd 603 na szynie zasilania 5V i że w takim wypadu powinna znaleźć C4312 na płycie głównej, w okolicy głównego hosta UBS (xD) i go wymienić. Powiedz, że ma wymiary 0,5 na 1,5 mm, i że może to zrobić w piekarniku jak nie ma odpowiedniej lutownicy.
  • Odpowiedz
Nie mam problemu z tym jak ktoś pyta, bo jak mogę zawsze doradzę to nic nie kosztuje. Co innego jakbym miał nad tym spędzić parę godzin to każdemu wynagrodzenie się należy i swojej znajomej pewnie też byś zapłacił gdyby podjęła jakieś działania związane z Twoim zdrowiem.

Bardziej śmieszy mnie fakt, że ta osoba po prostu pisze jakbym miał przez internet coś wyczarować z jej laptopem i oczekuje nie wiadomo czego jakbym był cudotwórcą,
  • Odpowiedz