Wpis z mikrobloga

#programowanie #qt #cpp

Da się dodać do siebie kilka QByteArrayów? Chcę po prostu stackować jeden za drugim, tak ze 20 razy zanim pójdzie jeden duży byte array. Wynika to z tego, że QAudioProbe ma na nagrywaniu z recordera bufor 40 ms (ale bym #!$%@?ł bułę debilowi, który nie wprowadził do QAudioProbe możliwości wyboru rozmiaru bufora, tylko jest dobierana w jakiś niewiadomy sposób) i to jest po prostu za krótkie żeby sobie zawracać tym fujarkę.
  • 6
@tommer91: No właśnie zobaczyłem że jest przeciążony operator += i się pośpieszyłem z pytaniem. Co nie zmienia faktu, że i tak bym dał w ryja kolesiowi który robił QAudioProbe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Khaine: Audio w Qt to chyba najgorsze co w tej bibliotece jest. Przykładowo odtwarzanie zbyt często QSoundEffect potrafi wywalić cały program i zawiesić pulseaudio. Myślę że po prostu nie znalazł się tam dobry developer od dzwięku.
@lionbest: Przez chwilę się serio zastanawiałem czy nie wyciągnąć kodu źródłowego z biblioteki jak się da i wprowadzić tam skalowalny bufor.

O jeszcze mam jedną fajną rzecz QAudioBuffer - zwrócimy ci pointer na początek danych z bufora. No ale bufor nie ma iteratora a jaja sobie dam uciąć, że to nieciągły obszar pamięci, bo przepisywanie do wektora dosłowne przy małych ilościach sampli działało (przesuwanie paluchem o sizeof(quint16)), bo widać wtedy pamięć