Kolejne pytanie do #ux #design #androiddev i #android Mamy kolejną propozycję wyglądu dla #citify, powiedzcie co o niej sądzicie?
Co prawda Google w #materialdesign sugeruje, żeby karty używać jedynie do wyświetlania unikalnych elementów na liście, a do zwykłego wypisywania elementów każe stosować standardową listę. Jednak z tego co widzę to coraz mniej osób się do tego stosuje.
@mdfk: Z mojego punktu widzenia, jako przeciętnego użytkownika, wygląda to całkiem nieźle i wolę wersję z kartami.
Chciałbym zapytać o inną rzecz: dlaczego czerwony interfejs? Nie jest oczojebny i denerwujący, natomiast wydaje mi się (choć zaznaczam, że to moje luźne przemyślenia, a nie opinia eksperta) że ze względu na charakter aplikacji, czerwony mógłby być zarezerwowany do wyróżnienia szczególnie ważnych (groźnych?) zdarzeń. Co prawda dalej można użyć do tego celu czerwonego
@mdfk: Może zróbcie przy okazji system skinów, który dopasuje się do wyglądu systemu? Niektórzy mają czarny interfejs, niektórzy biały - to niech ustawi się w taki sposób automatyczny ...
Chyba, że już to robi (no i opcja wymuszenia w opcjach)
@Sherry_Locke_Hume: Właściwie to historia kolorystyki jest dość prozaicza, bo w bardzo początkowej fazie kolory wybrała moja dziewczyna, bez żadnego konkretnego powodu. Z drugiej strony nie chcieliśmy mieć znowu granatowego, albo jakiegoś odcienia niebieskiego bo praktycznie każda aplikacja ma taki np. Foursquare, Twitter itd. Jednakże słuszna uwaga, poddam to pod dyskusję ;). Dzięki.
@fervi: Teoretycznie w przyszłości możemy to zrobić, chociaż chcielibyśmy zachować jakiś związek z marką też.
@mdfk: Rozumiem, dzięki za odpowiedź :) I zastanawiam się teraz, czy jest jakiś kolor, który powszechnie kojarzy się ludziom z miejskością (inny niż szarość blokowisk :D).
@Sherry_Locke_Hume: No właśnie też o tym myślałem, jaki kolor jest taki miejski i przychodzą mi same ciemne, ale też szary dość brzydko wygląda w apce (testowałem).
@mdfk: Podobno takie żywe, energiczne kolory (czerwony, pomarańczowy) nadają się do kuchni, a Yelp ma trochę wspólnego z gastronomią, to może jakiś sens to ma ;)
Czerwień Citify jest dla oka całkiem przyjemna i mówi to osoba, która nie przepada za tym kolorem (cała jedna osoba, tak bardzo istotne dane ( ͡°͜ʖ͡°) ).
@mdfk: A ja jestem z tego zdania, że czerwony mógłby pozostać, ale znacznie mniej dawkowany. To znaczy, że zostawiłbym jedynie toolbara czerwonego, a tabs i footera zrobił jakoś inaczej. Może dać czerwony akcent jako selekcja taba? W tej chwili prawie połowa ekranu jest czerwona i to może trochę razić.
Co do listy to osobiście karty też mi lepiej odpowiadają jednak te założenia material design też nie wzięły się z powietrza.
@siemanko: Dzięki za konkretną odpowiedź. Też właśnie tak myślałem, że nie chodzi o sam kolor a jego ilość na ekranie. Tabs musi zostać bo to taki main ficzer, co do footera to myśleliśmy, żeby go jakoś inaczej zrobić, ale na razie brak pomysłu. Podoba mi się przykład Twittera, oni tam na dole mają wysuwany pasek, który jest szaro-biały.
Osobiście lista na Twitterze mi się średnio podoba, jest funkcjonalna, ale wizualnie
@siemanko: Teraz zauważyłem EDIT. Masz rację w pewnej kwestii, muszę się zgodzić - mało elementów jest widocznych. Z tym, że np. na 5 calowych ekranach to nie problem. Ale ogólnie rzecz biorąc jest to argument przeciw kartom. Z grubsza to każda wersja ma swoje zalety i wady - lista lepiej się sprawdza, ale jest brzydsza. Karty - więcej miejsca zajmują, ale są ładniejsze.
Mamy kolejną propozycję wyglądu dla #citify, powiedzcie co o niej sądzicie?
Co prawda Google w #materialdesign sugeruje, żeby karty używać jedynie do wyświetlania unikalnych elementów na liście, a do zwykłego wypisywania elementów każe stosować standardową listę. Jednak z tego co widzę to coraz mniej osób się do tego stosuje.
#citify #mdfkandroiddev
źródło: comment_CBaH49Dz10AJXnZrydv5HNbsGqk8GPqa.jpg
Pobierzźródło: comment_dfOMzVMrudbK7EvYv5ulOiVrcXqsVOVp.jpg
PobierzChciałbym zapytać o inną rzecz: dlaczego czerwony interfejs? Nie jest oczojebny i denerwujący, natomiast wydaje mi się (choć zaznaczam, że to moje luźne przemyślenia, a nie opinia eksperta) że ze względu na charakter aplikacji, czerwony mógłby być zarezerwowany do wyróżnienia szczególnie ważnych (groźnych?) zdarzeń. Co prawda dalej można użyć do tego celu czerwonego
Chyba, że już to robi (no i opcja wymuszenia w opcjach)
Z drugiej strony nie chcieliśmy mieć znowu granatowego, albo jakiegoś odcienia niebieskiego bo praktycznie każda aplikacja ma taki np. Foursquare, Twitter itd.
Jednakże słuszna uwaga, poddam to pod dyskusję ;). Dzięki.
@fervi: Teoretycznie w przyszłości możemy to zrobić, chociaż chcielibyśmy zachować jakiś związek z marką też.
Bo nie pasuje to kolorystycznie do systemu, troszkę oślepia i przez biały zużywa się więcej baterii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I zastanawiam się teraz, czy jest jakiś kolor, który powszechnie kojarzy się ludziom z miejskością (inny niż szarość blokowisk :D).
Czerwień Citify jest dla oka całkiem przyjemna i mówi to osoba, która nie przepada za tym kolorem (cała jedna osoba, tak bardzo istotne dane ( ͡° ͜ʖ ͡°) ).
Co do listy to osobiście karty też mi lepiej odpowiadają jednak te założenia material design też nie wzięły się z powietrza.
Osobiście lista na Twitterze mi się średnio podoba, jest funkcjonalna, ale wizualnie
Górne zakładki muszą zostać, może się pobawie