Wpis z mikrobloga

Jakiś dobry program / strona do konwertowania PDF, .doc itp na ,mobi do kindle możecie polecić? Jeśli to istotne to używam Kindle Touch (7). Większość PDFów, które konwertuje na jakichś randomowych stronach albo są zwalone i tylko pierwsze strony działają, albo są tak porozwalane słowa na stronie, że jest kilka linijek przerwy itp. #ebook #mobi #kindle #kindlemasterrace #czytnikebook #ksiazki
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chicaica: @yaszuRa: Szukam innego źródła. PDF to nie jest format do konwersji, nigdy nie był. Niewiele dokumentów daje się w zadowalający sposób przekonwertować.
Ale jak już chcecie soft, to tylko ghostscript lub jakieś narzędzie do OCR.
  • Odpowiedz
@nnogi: po prostu masz mały skill. Heurystyka w Calibre z odpowiednimi ustawieniami sama usunie entery, wyrówna tekst i zrobi sporo. Plus sensowne pluginy. Ja się babram w Sigilu, bo lubię html i css, ale dla mnie to 5 minut roboty i zrozumiem, jak ktoś zielony na tym odpadnie (wcześniej konwertowałem do html i robiłem prawie na piechotę wszystko). Calibre ostatnio nieźle ewoluował i sam ze siebie robi całkiem nieźle (o
  • Odpowiedz
@nnogi: jak pisałem - da się zrobić ręcznie: remove line breaks->sigil->calibre (ew html i od razu mobi) OCR zazwyczaj są słabe (ok, aabbyy jest w miarę, ale i tak potrafi zostawiać literówki i stylizuje... brzydko)
  • Odpowiedz
@yaszuRa: ja w mobipocket creator konwertuję pdf do ZIPa z HTMLem i resztą plików, a następnie taki ZIP w calibre konwertuję na mobi i robię ew. poprawki. Jeśli niema dziwacznego formatowania to zazwyczaj wychodzi całkiem poprawie. Zaznaczam wszystkie opcje w przetwarzaniu heurystycznym, przy nagłówkach dla 1. poziomu nadaję //h:h1 dla dalszych analogicznie
  • Odpowiedz