Wpis z mikrobloga

mirki co myślicie o Wordpressie jako cmsie dla "dużych" portali? Pytam, bo nowa strona #slupsk jest na #wordpress, na szablonie za 58$ http://themeforest.net/item/newspaper/5489609 i zastanawia mnie czy waszym zdaniem jest to brak profesjonalizmu, bo działają na darmowym cms i kupnym szablonie czy może niezła oszczędność (wiadomo - Słupsk jest zadłużony( ͡° ͜ʖ ͡°) ), bo Wordpress jest rozbudowany, ma dużo pluginów to po co przepłacać?

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcio15: Szablon wygląda fajnie nawet i spełnia swoje zadanie. Moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić :P Lepiej, żeby strona stała na czymś profesjonalnym, niż zakodzonym przez kilku studentów w przerwach w nauce do egzaminu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@marcio15: Strona Mercedes-Benz również stoi na Wordpressie. Działa? Działa :) Wordpress jest dobry pod wieloma względami, a szablony stosunkowo tanie, więc po co wymyślać koło na nowo? ;)
  • Odpowiedz
gdybym miał utrzymywać stronę, to wolałbym żeby była postawiona na jakimś gotowym cmsie typu wordpress czy joomla. nie ma sensu robienie zaawansowanego cmsa dla jendej strony, bo będzie to cholernie drogie, więc zamiast tego dostałbyś pewnie jakąś kupę a nie cmsa.
  • Odpowiedz
nasza strona programistamag.pl też na WP. Spełnia swoje zadania i jest OK. Skórka jest autorska- nasza, ale WP, a zwłaszcza wtyczki do niego potrafią być dziurawe i musi czuwać ktoś non-stop nad bezpieczeństwem. Poza tym nie ma się co czepiać.
  • Odpowiedz
@marcio15: każdy kto jest zdrowy na umyśle nie programuje ani skórek ani wtyczek pod wordpressa. Widząc frameworki do tworzenia skórek, które mają swój wewnętrzy routing to chyba nic mnie nie zdziwi. Albo skórki, które wykonują po 50 zapytań sql do wczytania samej strony głównej.....
Brak nam jakieś funkcjonalności.... WIĘCEJ WTYCZEK...

Co do strony słupska - wordpress użyty w miarę poprawnie - system newsów bez specjalnych wodotrysków, to nawet długo się
  • Odpowiedz
@isamaul: wybacz pytanie laika, ale czym jest wewnętrzny routing? rozumiem, że 50 zapytań sql skórki to dużo, tak? są jakieś przyjęte "normy"? Pytam, bo nie wiem, a zainteresowała mnie Twoja wypowiedź. Jest inna niż reszty na górze. Rozwinąłbyś myśl w miarę przystępnym językiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)?
  • Odpowiedz
@marcio15: za dużo. Ciężko znaleźć jakąś normę, być może gdzieś są, ale to co robią ludzie z WordPressem mnie przerosło. Wystarczyło parę lat i powstaje takie coś jak np. to http://framework.themosis.com/
Niby są wtyczki do cache Wordpressa, żeby ładowało statyczne htmlki zamiast generować za każdym razem na nowo kod html i go wysyłać do odbiorcy, ale one nie są do końca dobre.
Ludzie stawiają sklepy na WordPressie, bądź inne dziwne twory.
Z dość
  • Odpowiedz
@isamaul: 110 reguestów, 2.56s do załadowania doma/ 3s full load to jakiś żart podczas przechodzenia już między stronami, 2 SEKUNDY TTFB, fajny serwer mają xD
  • Odpowiedz
@isamaul: zresztą zapytania to nie jest jakiś duży problem, ja robie dużo zapytań w mojej aplikacji i request i zwrócenie odpowiedzi to kwestia 40-80 ms w zależności od łącza
  • Odpowiedz
@Jurigag: a wiesz, że przeglądarki mają ograniczoną liczbę połączeń do tego samego hosta? Jeżeli dobrze pamiętam to chrome pobiera maks 6 plików na raz z tego samego serwera. Więc w przypadku w którym nie masz CDN, ściągasz max 6 plików równolegle. Załóż teraz jakieś obciążenie po drodze + jakiś sporawy blokujący skrypt, który leży w tagu head i ten czas może już skoczyć. Inaczej się patrzy na wydajność, jak się
  • Odpowiedz