Mirki, jak w django wyciągnąć tylko obiekty, dla których pewna funkcja przyjmuje wartość False albo True? Bo ja to chyba robię jakoś na około, ale ani .filter(ispast=False) ani .get(ispast='False') nie działa :/ models.py views.py #python #django #programowanie #naukaprogramowania
@jankiel7410: oj coś mi się wydaje, że nie. Nie wiem dokładnie, jak jest zaimplementowany iterator na QS, ale zgaduję, że z każdym wykonaniem pętli wykona zapytanie z odpowiednimi LIMIT i OFFSET w zapytaniu. Aż dziś sprawdzę.
Jeśli jest jak mówię, to aby iterować po obiektach wystarczy je wyciągnąć z użyciem .all()
Jeśli jest jak mówię, to aby iterować po obiektach wystarczy je wyciągnąć z użyciem .all()
W sensie, że zachowa się poprawnie, jeżeli użyjesz all()? Nie, .all() jest opcjonalne w QS jeżeli używasz innej metody. Czyli .objects.all().order-by('date') to jest to samo, co .objects.order-by('date') - zachowa się dokładnie tak samo.
Czemu najsłynniejszy polski duet się rozpadł? Ominęło mnie jakieś oświadczenie rządu w tej sprawie? Czemu rozpadł się duet Lech&Jarosław K. to wiemy. Ale czemu Książulo i Wojek?
"Biorę po 200zł z konta każdej drużyny i słucham Państwa..." ( ͡°͜ʖ͡°)
models.py
views.py
#python #django #programowanie #naukaprogramowania
.filter(date__lt=timezone.now())Prawilnie pythonowo to chyba mozesz tak:
last = [o for o in Exam.objects.orderby('date') if not o.ispast]
.exclude(date__lt=timezone.now())
??
Albo
.exclude(date__lt=timezone.now())albo.filter(date__gte=timezone.now()). Oba są równoważne.@marionez: świetny pomysł, iterować queryseta. Z każdym wykonaniem pętli wykonywać zapytanie do bazy danych.
Jeśli jest jak mówię, to aby iterować po obiektach wystarczy je wyciągnąć z użyciem
.all()W sensie, że zachowa się poprawnie, jeżeli użyjesz
all()? Nie,.all()jest opcjonalne w QS jeżeli używasz innej metody. Czyli.objects.all().order-by('date')to jest to samo, co.objects.order-by('date')- zachowa się dokładnie tak samo.