Wpis z mikrobloga

@Pierwiastek_z_Czech: Uważam, że już UWr ma wyższy poziom niż PWr, jeśli chodzi o informatykę. UW jest wyżej niż UWr (podobno). Nie wyobrażam sobie innego nauczania informatyki na wyższej uczelni, niż właśnie ten "uniwersytecki".

Mogę tylko powiedzieć o Wrocławiu (byłem na PWr i UWr) - PWr jest maszyną do robienia inżynierów, nieprzyjazną dla studentów, w której panuje okropny beton. UWr (konkretnie Instytut Informatyki) to ZUPEŁNIE inna bajka - tu masz prawie
  • Odpowiedz
@Pierwiastek_z_Czech: Powiedz lepiej co chcesz w zyciu robic ? Czy chcesz zostac na uczelni i kontynuowac kariere naukowa ? Czy moze chcesz byc inzynierem ktory pracuje w branzy ?

Uczelnia uczelnia a i tak 95% twojego sukcesu to ty i to jak sie bedziesz rozwijal. po 2-3 latach nie ma znaczenia co i jak skonczyles ale co robisz.

Kiedys mialem kompleks ze nie skonczylem informatyki tylko elektronike ale wlasna praca
  • Odpowiedz
@Pierwiastek_z_Czech: Tak szczerze, z tego co się sam orientuje bo się interesowałem oraz wielu osób z branży. To wszystko zależy od tego co umiesz, od nauki własnej bo studia tak dużo nie dają. Z uniwersytetów to tylko warszawski, a tak to polibudy pw,agh,pwr to są najlepsze uczelnie. Ja jak i większość znanych osób uważają za najważniejsze rzeczy to własne umiejętności i doświadczenie a potem uczelnie (polibuda>uniw).
ps. http://www.perspektywy.pl/RSW2015/ranking-kierunkow-studiow/kierunki-techniczne/kierunki-it ranking już
  • Odpowiedz
@pakoz: Z PWr zrezygnowałem (byłem na AiR, W4, 3 lata) ponieważ to strasznie słaba uczelnia. Ten ranking ma jeden punkt, który może interesować studenta :

http://www.perspektywy.pl/RSW2015/ranking-kierunkow-studiow/metodologia-rankingu-w-grupach-kierunkow-studiow

I to jest "Preferencje pracodawców", co w ogóle nie jest istotne jeśli chodzi o IT.

Wystarczy zresztą spojrzeć na ilość studentów (PWr to fabryka inżynierów), pójść na kilka wykładów (są raczej otwarte) na PWr i UWr, by sobie wyrobić zdanie. Jak słyszałem, PW "niewiele
  • Odpowiedz
@zerozero7: tak PWR ma duzo problemow i jakosc ksztalcenia jest ... miejscami slaba ale nie demonizujmy juz tej uczelni tak bardzo :) Ciesze sie ze skonczylem te uczelnie i nie zaluje.
Miedzynarodowe rankingi uczelniane maja sens jak chcesz rozwijac kariere naukowa.

Pytanie z innej beczki jakie sa twoje kryteria @zerozero7 oceny slaba, dobra uczelnia ? Koniec koncow uczelnia i tak nie ma znaczenia w 'karierze'.
  • Odpowiedz
@Sudokuu: No i dobrze :D Ja sie nauczylem wszystkiego sam z ksiazek i googlujac.

Absolutny hit to "Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software", czytalem z zapartym tchem jakies 5 razy

• Odpowiedz