Wpis z mikrobloga

@tomasz-maciejczuk: Tak samo jak były niemieckie obozy śmierci, tak samo Ukraińcy są odpowiedzialni za Wołyń. Nie ma co tego negować, trzeba o tym przypominać. Nie chcę nic generalizować, UPA to była frakcja ukraińskiego narodu, tak samo jak Naziści byli frakcją niemieckiego narodu :)
  • Odpowiedz
@Stafford: mają, chociażby Petlura, który dla nas Polaków jest akurat kimś kogo możemy miło wspominać. Do Bandery wielkiego żalu nie mam. Dla mnie problematyczni są Klaczkiwski i Szuchewycz oraz to, że próbuje się usprawiedliwiać rzeź wołyńską.
  • Odpowiedz
@tomasz-maciejczuk: Z Petlura jest taki problem ze go wykiwali, my go milo wspominamy oni już nie muszą.
Jakby nie patrzeć to jego pomoc dla Polski przyczyniła się do podziału terenów Ukraińskich.
Lepiej czcić kogoś kto walczył o niepodległość mordując wszystkich niż kogoś kto został oszukany i wykorzystany.
  • Odpowiedz
@tomasz-maciejczuk: Byli podzieleni, ciężko mi dyskutować o skali poparcia dla Petlury czy tez Lenina wśród Ukraińców bo tej skali po prostu nie znam.
Jednak sam widzisz, jeśli Ukraińcy sami walczyli po przeciwnej stronie co Petlura to nie będą go widzieli jako postaci pozytywnej.
Oczywiście mogą stwierdzić Petlura dobry tamci Ukraińcy zdrajcy i tyle z tego, sęk w tym ze sprawa z banderowcami jest prosta. Ludobójstwo? Nie, po prostu walczyli o
  • Odpowiedz
@Choir: wiec młodzi Ukraińcy twoim zdaniem nie podzielają poglądów swoich dziadków? A przypadkiem ten ukraiński kmiot z deblina nie chciał pokazać Polakom 362 sposobów? Nie mam nic do Ukraińców. Niech sobie przyjeżdżają i pracują. Szkoda ludzi, ktorzy nie interesują sie polityką, a teraz muszą uciekać z domów, ale nie zniose flagi upa na moim terenie. Kilka dni temu widziałem w Białymstoku ukraińskie auto z flaga upa zawieszona w oknie. Niestety
  • Odpowiedz
@eyeti: będę bronił Ukraińców chcących stworzyć europejskie i demokratyczne państwo przyjazne sąsiadom. Będę krytykował tych, którzy usprawiedliwiają rzeź wołyńską i wieszają tabliczki zbrodniarzy na polskich szkołach. Przyjaźń wymaga dialogu, zrozumienia i szacunku. Obopólnego.
  • Odpowiedz