Mirasy z tagu #msql #sql #programista #informatyka #internet #serwer - potrzebuję na szybko program antywirusowy, który dedykowany jest pod Windows Server - oczywiście chodzi mi o komercyjne rozwiązanie. Polecicie coś? - temat pilny, bo nam w firmie zaraz Subiekt klęknie ;)
@dordzes: testowałem wiele rozwiązań antywirusowych, niskie obciążenie serwerem i przyjemną kontrolę przez centralne zarządzanie udało się osiągnąć przez F-Secure. Zgrzytów na serwerze sql'owym również nie ma, aplikacje pracują ze sobą już 3 lata. Zdarzały się blokady, jak wdrażaliśmy jakieś nowe autorskie rozwiązania, ale tak jak wspomniałem - szybka reguła na centralnej konsoli i wszystko hula. Osobiście polecam.
@Duze_piwo: nie rozumiem dlaczego bez sensu? Spora liczba pracowników łączy się z serwerem przez pulpit zdalny, więc ochrona się przyda a SQL Server chyba na tym nie ucierpi?
Rozumiem, kwestia jest tego typu, że infrastrukturę już zastalem w firmie. Do pracy przyszedłem jako marketingowiec a spadło na mnie też całe IT. Dlatego pytam... Dodam też ze księgowa pracuje zdalnie i łączy się z serwerem, jest to po prostu niezbędne. Jakie rozwiązanie proponujefie w takim razie?
@dordzes: ja bym zrobił wirtualizację, osobna wirtualka na serwer sql, osobna na zdalny pulpit bo jak rozumiem tam jest zainstalowany jakiś soft z któego korzystają różni userzy... i niech ten soft się łączy z bazą sql po tcp/ip na pierwszej wirtualce. Oczywiście antywirus na tej maszynie z zdalnym pulpitem i tak się przyda.
@dordzes: mam sql na osobnym serwerze, jest tam tylko baza danych. Aczkolwiek, są również narzędzia do optymalizacji pracy i importów. Przecież to działa na plikach, które mu dostarczam. Zatem mają styczność z światem zewnętrznym, bo gdzieś muszę przygotować taki plik. Tak jak wspomniałem - zużycie znikome, ale przynajmniej dodatkowo sprawdza to na czym pracuję.
PS na pewno lżejszy od noda.
select virus from server where ip = tu ip serwera