Wpis z mikrobloga

Mirki spod tagu #emigracja, tak w sumie wpadłem na pomysł, czy nie ma ktoś chęci przeprowadzić się do innego kraju tak jak ja, ale nie ma na tyle odwagi żeby spróbować samodzielnie, no i może by się coś dało w grupie ogarnąć? ;) Wiadomo, że byłoby o niebo łatwiej, gdyby miało się w miarę poznaną osobę z którą można by było dzielić taką przygodę, a tak się składa że jakoś nikt w moim kręgu znajomych nie chcę emigrować, albo już to zrobił a nie mam z nim kontaktu. Myślałem nad #kanada #bali #filipiny #hiszpania #wlochy #amerykapoludniowa no bo do stanów potrzeba wizy a zielonej karty nie wylosowałem.
W zasadzie ważne żeby robotę ogarnąć i miejsce do mieszkania, dobrze gdyby to był ktoś z branży IT, choć i np. studia i praca mogłaby być na zagranicznej uczelni.

• 22
@lubel: hahaha #!$%@? ;D powiedzmy że bardziej chcę się asymilować z wybranym krajem, mam wyższe wykształcenie i równie nie niższą inteligencję.. no i nie miałbym nic przeciwko przebywania w towarzystwie kobiet, nie tylko samych obeżyświatów jak na tym obrazku ;p
@gruby007: Przybliżysz temat ? Bo wiem ,że jak masz pracę to chyba wydają przedłużenia pozwoleń na pracę czy tam zamieniają Ci na inną wizę, dobrze kumam ?

Przyznam ,że mnie interesuje bo myślałem o uderzaniu w tamte strony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Ilythiiri: temat rzeka... jeśli naprawdę Cie to interesuje zacznij od forum http://emigracjadokanady.ca/ tam jest naprawdę wszystko. Przeczytaj wszystko dokładnie i nie rozpoczynaj nowych tematów bo Cie ludzie ( w tym ja ) zlinczują :P Jeśli chcesz przeżyć tylko przygodę, wybierz prowincję atrykacyjną pod względem flory, położenia i klimatu, np BC. Jeśli myślisz poważnie aby jechać i po roku mieć realne szanse aby zostać w CA, skup się na : Manitobie (ja
@gruby007: Mam nadzieję ,że za serię szybkich pytań mnie teraz nie zlinczujesz ;-)
Myślałem generalnie o BC docelowo, czy to złe miejsce ?
Z wykształcenia jestem 'specjalistą IT', więc powiedzmy ,że zawód mam dobry. Teoretycznie.

Nad językiem myślę warto popracować. Masz jakieś ogólne rady w którą stronę się zwrócić ? Można napisać PW z pytaniami ogólnie o życie w Kanadzie ?
@Ilythiiri: Inne niż Kanadyjskie wykształcenie sprowadza Cie praktycznie to poziomu ucznia szkoły podstawowej w Kanadzie. Jaki masz staż pracy, jesteś w tym dobry ?

Jeśli jesteś faktycznie dobry w IT (chyba, że to tylko nazwa, bo troche dziwne ze z językiem nie jesteś obcykany) ja uderzałbym do cieputkiej .. Australii :D

BC jest piękna, ale żeby zostać tam legalnie naprawdę ciężko... dlatego pytam czy jesteś naprawdę dobry, bo przeciętniacy muszą liczyć
@gruby007: Właśnie skończyłem studia I stopnia, nie chcę jechać teraz, tylko za ~2 lata jak zrobię II stopień (zaocznie) + doświadczenie. Pracy zaczynam szukać prawdopodobnie pod koniec miesiąca, teraz trzeba się odstresować po sesji, pisaniu pracy i obronie :-) Doświadczenia mam aktualnie kilka miesięcy.

Także pewne braki nadrobię. Czy jestem dobry ? Zobaczymy. Jak coś mnie wciągnie to godzinami potrafię siedzieć i dłubać. Jak nie... to nie ;-) Ale ewentualna kasa
Czesc,
ja jestem w Australii, jesli ten kierunek Cie takze interesuje. Oprocz mozliwosci wyjazdu na stosunkowo droga wize studencka, z Twoim wyksztalceniem, jesli wspominasz o IT, mialbys mozliwosc przyjazdu albo szybkiego transferowania sie na korzystniejsza i bardziej perspektywiczna wize. Jak masz wiecej pytan to z checia pomoge. Staramy sie tu takze skonsolidowac Polonie, czy to nowa czy ta, ktore emigrowala przed laty, wiec mam nadzieje ze uda sie utrzymac ten trend na
@Hieronim_Buszewski: Wow, to tak się da? Musiałbym być bardziej wartościowym pracownikie, niestety, myślę że dla mnie odpowiednią opcją są aktualnie praktyki, aktualnie wybieram czy brać dziekankę czy kończyć studia i pracę.
Ale bardzo dobra rada, nie powiem, a masz może z tym jakieś doświadczenia i mógłbyś opisać jak się na coś takiego załapać? dzięki ;)
@swiadomyemigrant_pl: Australia.. hmm.. zależy nienawidzę robali, pająków, także jeśli to Sydney albo Melbourne i mieszkałbym
@Hieronim_Buszewski: Wow, to tak się da? Musiałbym być bardziej wartościowym pracownikie, niestety, myślę że dla mnie odpowiednią opcją są aktualnie praktyki, aktualnie wybieram czy brać dziekankę czy kończyć studia i pracę.

@rocendroll: Ja studiów nie skończyłem, jak dobrze ogarniasz np. web dev pracy jest multum. Ja siedzę na Gibraltarze w tym momencie, ale w GB, czy np. na Malcie cały czas szukają ludzi.