@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: niestety taka prawda, że republikanie to zbieranina ludzi, wbrew pozorom, od lewa do prawa. Od udawanych konserwatystów tzw. neocons jak np. G. W. Bush lub Jeb Bush do prawicowców z krwi i kości czyli właśnie tych konserwatystów w sensie obyczajowości, a liberałów w sensie gospodarczym jak Rona i Randa Paulów.
@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: Ja uważam, że przykład z USA jest dobry. Popieram JOWy głównie dlatego, że będę głosował na CZŁOWIEKA, nie na mandat. Rozumiem, że prowadzą one do zabetonowania sceny politycznej prawdopodobnie do dwóch partii, ale nie rozumiem dlaczego niby tylko PO i PIS zostaną w grze. Jeżeli ludzie będą świadomi tego co napisał WC to będą głosować na lokalnego kandydata. Taką mam nadzieję.
@Wester: To tylko potwierdza, że teza Cejrowskiego jest błędna. Z Wikipedii:
republikanie tylko z nazwy - (...) reprezentują tendencje odmienne niż główny (tj. konserwatywny) trend poglądów partyjnych, np. zbliżają się w poglądach do liberałów, centrystów lub nie zgadzają się z kierownictwem i doktryną w innych, pomniejszych sprawach
To, że istnieje grupa republikanów, którzy nie zgadzają się w pełni z doktryną partii, dowodzi, że istnieje jakaś doktryna partii, czyż nie?
@OsgnistyRydwan: Głosowanie na człowieka ma zalety ale i bardzo poważne wady. Będe zobowiązany jeżeli weźmiesz je pod uwagę i być może przekażesz dalej. Człowiek przyzwoity dla Ciebie może być nieprzyzwoity dla mnie a człowiek wybrany w trójmieście z całą pewnością zagłosuje inaczej niż człowiek z Rabki. W przypadku partii znasz program i profil danej formacji i jest czasami wprowadzana dyscyplina. Jeżeli takowej nie będzie to wszyscy mamy problem bo nie dość że wybierasz
@zielonek1000: trafne argumenty, na pewno wezmę je pod uwagę. Natomiast w dalszym ciągu w referendum zaglosuje za JOW, gdyż od 25 lat mamy "partie z programem". Dziwnym trafem programy i partie się zmieniają a mordy cały czas te same...
Komentarz usunięty przez moderatora
@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: Twój nick ładnie podsumowuje twój bełkot xD
To tylko potwierdza, że teza Cejrowskiego jest błędna. Z Wikipedii:
To, że istnieje grupa republikanów, którzy nie zgadzają się w pełni z doktryną partii, dowodzi, że istnieje jakaś doktryna partii, czyż nie?
Głosowanie na człowieka ma zalety ale i bardzo poważne wady. Będe zobowiązany jeżeli weźmiesz je pod uwagę i być może przekażesz dalej.
Człowiek przyzwoity dla Ciebie może być nieprzyzwoity dla mnie a człowiek wybrany w trójmieście z całą pewnością zagłosuje inaczej niż człowiek z Rabki.
W przypadku partii znasz program i profil danej formacji i jest czasami wprowadzana dyscyplina.
Jeżeli takowej nie będzie to wszyscy mamy problem bo nie dość że wybierasz
JOWyi mogą być ok ale pod warunkiem że nie zamienimy cosa nostry na tłum losowych dresiarzy.