Wpis z mikrobloga

#blender
Mam ochotę nauczyć się w nim modelować. Raczej tylko proste modele lowpoly będą mi potrzebne - do modu do gry voxelowej.
Pytanie mam takie:
W tutorialach które znalazłam zmiana widoku odbywa się poprzez użycie num pada, którego moja klawiatura nie posiada. Zmiana klawiatury nie jest możliwa - mam naprawdę objechanego w kosmos mechanika za kilka stów i nie zamienię go na żadnego innego etc... Jest na to jakiś inny sposób, oprócz kupienia samej, osobnej klawiatury numerycznej? Ogólnie, czy jest sposób na uniknięcie używania numpada w blenderze?

Byłby ktoś mi w stanie polecić dobry tutorial/ciąg tutoriali, swoją drogą? Będę potrzebować samego modelowania i tego jak zapisać model do obj. Najlepiej gdyby były tekstowe, nie będące filmikami i do najnowszej wersji blendera - chce wykonać "z nimi" kilka modeli żeby oswoić się z interface który jest dość skomplikowany.

Pod jakim tagiem najlepiej zadawać u nas takie pytania?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mpmp-pmpm: Powód do nauki blendera jak każdy inny. :P

Wiesz coś na temat mojego problemu z numpadem? Kupiłam tą klawiaturę bo nie był mi nigdy dotąd potrzeby a chciałam oszczędzić miejsce i teraz mam problem...
  • Odpowiedz
@Axoi: a nie prościej sobie kupić najtańszą klawiaturę na usb? koszt 20 zł, a oszczędzi ci to problemów na screencastach, jak będziesz się gubić w tych wszystkich skrótach klawiaturowych, których w blenderze jest od z-------a.

a co do tagu to jeszcze jest #januszeblendera. pod tym tagiem zresztą regularnie ktoś się pyta o materiały jak zacząć, więc radziłbym go przejrzeć
  • Odpowiedz
@mpmp-pmpm: :P Poczekaj na mój chocotech! Mod techniczny skupiony na słodyczach i ich realistycznej produkcji(zawsze mi czegoś takiego brakowało)
@paziu: Nie potrafiłabym jej już urywać... klawiatury na gumkach są upośledzone. Nie da się nawet wyczuć czy przycisk został wciśnięty... Nie da się na tym nic zrobić... Nawet jak na uczelni mamy cokolwiek napisać to i tak biorę własną klawiaturę zawsze.
Co do tagu - nie domyśliłabym się że
  • Odpowiedz
Teraz numpad jest mi potrzebny pierwszy raz jeśli chodzi o moje 20 lat życia.

@Axoi: no nie do końca się z tym zgodzę. w blenderze dość często będziesz musiała wpisywać sporo danych numerycznych, uwierz mi, że numpad to jest najbardziej efektywny sposób
  • Odpowiedz
@paziu: Nigdy nie umiałam go używać. :( Układ klawiszy na niej jest dla mnie nienaturalny, to że idą od dołu... Programując tez muszę wpisywać sporo danych numerycznych czasem i dużo wygodniej zawsze było używać tego bloku z góry klawiatury.

Jeśli będzie naprawdę źle to kupię sobie jakiś numpad odpinany po prostu.
  • Odpowiedz
@paziu: Na pewno jest lepszy... Ale nie chce osiągać nic wielkiego, chce tylko zrobić modele paru maszyn z kwadratów i skosów. :P
  • Odpowiedz