Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +59
Niesamowite jest to jak ostry, wyraźny, bez strefy przejściowej jest ten podział gdzie się mówi „wychodzę na dwór”, a gdzie się mówi „wychodzę na pole”. Niemal równo z granicami województw małopolskiego i podkarpackiego, co jest przecież nietypowe jak na Polskę. Niby rysuje się granica Galicji, ale nie do końca, bo są wyjątki (Kazimierza Wielka, Miechów, Proszowice). Jedziesz na zakupy z Sandomierza do Tarnobrzega i już jesteś w zupełnie innej strefie językowej xD
źródło: 035645EB-B0C2-4590-9E2E-1FA2D7CE8200
Pobierz
czy zdarza wam się skrobać przednią szybę od środka przy minusowych temperaturach? Obecnie w tych okolicach zera widzę sporo wilgoci/niemalze wody, a im dalej w zimę, tym będzie gorzej. Nie wiem, jak temu przeciwdziałać, skad tyle tej wilgoci. Jakieś woreczki z ryżem czy te takie pochłaniacze allegrowe nic nie dają ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#kiciochpyta #samochody
#kiciochpyta #samochody

Mam ochotę nauczyć się w nim modelować. Raczej tylko proste modele lowpoly będą mi potrzebne - do modu do gry voxelowej.
Pytanie mam takie:
W tutorialach które znalazłam zmiana widoku odbywa się poprzez użycie num pada, którego moja klawiatura nie posiada. Zmiana klawiatury nie jest możliwa - mam naprawdę objechanego w kosmos mechanika za kilka stów i nie zamienię go na żadnego innego etc... Jest na to jakiś inny sposób, oprócz kupienia samej, osobnej klawiatury numerycznej? Ogólnie, czy jest sposób na uniknięcie używania numpada w blenderze?
Byłby ktoś mi w stanie polecić dobry tutorial/ciąg tutoriali, swoją drogą? Będę potrzebować samego modelowania i tego jak zapisać model do obj. Najlepiej gdyby były tekstowe, nie będące filmikami i do najnowszej wersji blendera - chce wykonać "z nimi" kilka modeli żeby oswoić się z interface który jest dość skomplikowany.
Pod jakim tagiem najlepiej zadawać u nas takie pytania?
Wiesz coś na temat mojego problemu z numpadem? Kupiłam tą klawiaturę bo nie był mi nigdy dotąd potrzeby a chciałam oszczędzić miejsce i teraz mam problem...
a co do tagu to jeszcze jest #januszeblendera. pod tym tagiem zresztą regularnie ktoś się pyta o materiały jak zacząć, więc radziłbym go przejrzeć
źródło: comment_OxuugAIxtDkoy7krWkLDkew2b2WMy5QL.jpg
Pobierz@paziu:
Zgadzam się, kto w ogóle kupuje laptopa/klawiaturę bez numerycznej (╯︵╰,)?
@paziu: Nie potrafiłabym jej już urywać... klawiatury na gumkach są upośledzone. Nie da się nawet wyczuć czy przycisk został wciśnięty... Nie da się na tym nic zrobić... Nawet jak na uczelni mamy cokolwiek napisać to i tak biorę własną klawiaturę zawsze.
Co do tagu - nie domyśliłabym się że
@Axoi: no nie do końca się z tym zgodzę. w blenderze dość często będziesz musiała wpisywać sporo danych numerycznych, uwierz mi, że numpad to jest najbardziej efektywny sposób
Jeśli będzie naprawdę źle to kupię sobie jakiś numpad odpinany po prostu.
masz troche tutorial za free, z tym ze jak zaczynasz to warto zaplacic za dobrej jakosci tutoriale, ktore szybko naucza cie dobrych nawykow. mozesz oczywiscie tracic czas na marnych tutorialach, jesli wolisz ;p