Poszedł ktoś z Was na informatykę, bez wcześniejszej znajomości programowania lub bez jakiejkolwiek wiedzy o informatyce? Jeżeli tak, to miałbym trzy pytania:
1. Z czym mieliście największy problem, co sprawiało największą trudność? 2. Czy to prawda, że matma jest niemal nie do przejścia? 3. Programowania uczyliście się na własną rękę czy nauczyliście się na studiach?
Jeżeli czyta to ktoś z polibudy białostockiej niech koniecznie napisze ( ͡°͜ʖ͡°)
@Blooregard_QKazoo: Ja zaczynałem z C++ i nie było jakoś ciężko przerzucić się na C. Proste rzeczy pisze się szybciej w C++ i kod jest zazwyczaj krótszy. Wszystko co masz w C jest dostępne również w C++ ale nie vice versa. Wybór należy do ciebie. Co do matmy to jakimś wyjątkowym orłem nie jestem, ale patrząc przez pryzmat czasu to powiedziałbym, że minimum do przyswojenia to cała zawartość maturalnych tablic ze
@Blooregard_QKazoo: Jeszcze wracając do matmy to poznaj również swojego nowego przyjaciela - WolframAlpha ( ͡º͜ʖ͡º) Nie zdarzyło mi się żeby nie potrafił czegoś policzyć.
@Blooregard_QKazoo: Jeśli chodzi o fizykę na AiR, na PB, to się nie martw jakoś specjalnie. To tylko jeden semestr. Raczej przejmowalabym się mechanika. Ale nie ma rzeczy niemożliwych do zaliczenia, ogólnie wszystkiego da się nauczyć, a już na pewno na te 3, jeśli nie mierzysz wyżej.
@Blooregard_QKazoo: Dokładnie jak mówi @nunzi samej fizyki jest nie dużo, dużo jest za to mechaniki no i co oczywiste automatyki. No i powiem Ci to jako osoba która również za samą fizyką nie przepada, że jak się przyłożysz wszystko da się ogarnąć. A co do matmy to i na mechanicznym i na informatycznym są kursy wyrównujące przez pierwszy semestr. Przynajmniej za moich czasów. Więc materiał z liceum można sobie
@Blooregard_QKazoo: AiR spokojnie idzie ogarnąć bez bycia wybitnym z fizyki. Właśnie kończę magisterkę i jak tak sobie przypomnę, to były gorsze przedmioty niż fiza/mechanika :P
Problem z automatyką jest taki, że to bardzo szeroka dziedzina przez co kończysz mając wiedzę o wszystkim, ale też i o niczym. Niby coś wiesz o programowaniu, elektrotechnice, sterownikach, projektowaniu CAD, układach pneumatycznych itd.ale tak naprawdę idąc do roboty uczysz się wszystkiego od zera. Warto
@nunzi: @magduska88: @narwi: przeglądając plan studiów widzę coś takiego jak termodynamika, elektronika i elektrotechnika, kinematyka i dynamika maszyn i wiele innym fizycznych przedmiotów - czyli to wszystko czego się boję :P. Problem jest taki, że wy pewnie macie maturę z fizy, a ja nie mam ( ͡°ʖ̯͡°).
A co myślicie o tym, żeby pójść na inżynierię biomedyczną i potem decydować
@Blooregard_QKazoo Zmieniać kierunek jest trudniej niż z nim zacząć. Wiem bo ja skończyłam 2 kierunki. Część informacji się pokrywa, ale części będziesz się musiał sam douczyć i dogonić materiał. Przeszłam to właśnie na automatyce. I uwierz mi osoby które na niej były miały o niebo lepiej na drugim stopniu niż te które kończyły pierwszy stopień z innego kierunku. Potem masz bardziej zaawansowaną automatykę a nie będziesz znał nawet podstaw i będziesz
@Blooregard_QKazoo: Wiele zależy od prowadzących. Ja też nie zdawałam matury z fizyki, a nie odstaje od tych, którzy ją zdawali. Ogólnie elektronikę i elektrotechnikę wspominam bardzo miło, zajęcia prowadzone od zupełnych podstaw. Kinematyka i dynamika maszyn to ważne zagadnienia, tego nie przeskoczysz. Jedyna różnica, ktora jest widoczna już od początku studiów, to widać, kto jest po technikum, a kto po liceum. Ci z techników mają już połowę przedmiotów z całego
@Blooregard_QKazoo: W ogólniaku byłem na mat-fizie, ale szczególnie się nie przykładałem do nauki (wolałem poświęcać czas na sport). Rozszerzenie miałem w granicach 30% (+ podstawa z matmy 86) i fize podstawę około 40%.
Dopiero na studiach się trochę przyłożyłem. Z matmy i mechaniki, nigdy orłem nie byłem, ale bez większych problemów zaliczałem. Wykładowcy w 90% wymagają tego, co było na zajęciach więc jak będziesz chodził, to sobie poradzisz. Dodatkowo ważne, żebyś
Jeżeli tak, to miałbym trzy pytania:
1. Z czym mieliście największy problem, co sprawiało największą trudność?
2. Czy to prawda, że matma jest niemal nie do przejścia?
3. Programowania uczyliście się na własną rękę czy nauczyliście się na studiach?
Jeżeli czyta to ktoś z polibudy białostockiej niech koniecznie napisze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie zdarzyło mi się żeby nie potrafił czegoś policzyć.
Komentarz usunięty przez moderatora
@tytanowy-janusz: dzięki za odpowiedź!
A co do matmy to i na mechanicznym i na informatycznym są kursy wyrównujące przez pierwszy semestr. Przynajmniej za moich czasów. Więc materiał z liceum można sobie
Problem z automatyką jest taki, że to bardzo szeroka dziedzina przez co kończysz mając wiedzę o wszystkim, ale też i o niczym. Niby coś wiesz o programowaniu, elektrotechnice, sterownikach, projektowaniu CAD, układach pneumatycznych itd.ale tak naprawdę idąc do roboty uczysz się wszystkiego od zera. Warto
A co myślicie o tym, żeby pójść na inżynierię biomedyczną i potem decydować
Dopiero na studiach się trochę przyłożyłem. Z matmy i mechaniki, nigdy orłem nie byłem, ale bez większych problemów zaliczałem. Wykładowcy w 90% wymagają tego, co było na zajęciach więc jak będziesz chodził, to sobie poradzisz. Dodatkowo ważne, żebyś