Wpis z mikrobloga

Poszedł ktoś z Was na informatykę, bez wcześniejszej znajomości programowania lub bez jakiejkolwiek wiedzy o informatyce?
Jeżeli tak, to miałbym trzy pytania:

1. Z czym mieliście największy problem, co sprawiało największą trudność?
2. Czy to prawda, że matma jest niemal nie do przejścia?
3. Programowania uczyliście się na własną rękę czy nauczyliście się na studiach?

Jeżeli czyta to ktoś z polibudy białostockiej niech koniecznie napisze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Blooregard_QKazoo:
Też zaczynałem bez większych umiejętności.
1. Mi osobiście przedmioty elektrotechniczne.To właśnie na politechnice.
2. Jest do przejścia, o ile się uczysz.
3. Na własną rękę. Studia tylko wskazywały kierunek. Na zajęciach były przykłady jak korzystać z elementów języka.
  • Odpowiedz
@anonim1133: Dla mnie to fascynacja takimi ludzmi, jacy oni muszą być obrotowi, robią wszystko aby się tylko nie uczyć, luj tam że pracy nie dostaną bo nie przejdą rozmowy o kodzie ale ma tytuł.
  • Odpowiedz
@Blooregard_QKazoo: 1. PEIE
2. Bzdura, tydzień przed egzaminami zaczniesz oglądać Krystiana i na 3 dasz radę.
3. Uczą od początku, jak czegoś nie rozumiesz to zawsze możesz się spytać prowadzącego zajęcia i wytłumaczy.
  • Odpowiedz
@Blooregard_QKazoo: ale interesują cie te kierunki czy chcesz być fajny? Jak to drugie to nie idź bo to bez sensu. Co do pracy.. phiii... ja pracowałem tuż po średniej a potem dopiero poszedłem na studia kierunkowe. Wszystko zależy czy chcesz być właśnie fajny i modny bo kasa kasa czy po porostu cię to pasjonuje i masz już jakąś wiedzę przed studiami.
  • Odpowiedz
@controll: wszystkie te 3 kierunki mnie interesują, najbardziej AiR, potem infa i na końcu IB. Najchętniej poszedłbym na AiR, ale tam fizyka mocno z której najlepszy nie jestem (chociaż mam kumpla, który poszedł na elektronikę po biol- chemie). Tak jak wcześniej pisałem, nie posiadam żadnej wiedzy ukierunkowanej na któryś z tych kierunków; trochę ciężko o taką po LO i to w dodatku po biol chemie. Tak z ciekawości, co studiujesz/
  • Odpowiedz
@Blooregard_QKazoo: Bez podstaw C lub C++ to ani rusz. Jak chcesz iść na informatykę to poświęć wakacje na przyswojenie podstaw, bo będzie ci dosyć ciężko później. Wiem, że to się łatwo mówi, ale jeżeli pójdziesz studiować bez znajomości jakiegokolwiek języka wysokiego poziomu to później będziesz tylko żałował jak dojdą inne przedmioty, na których głównie będziesz musiał się skoncentrować - typu matematyka. W 2-3 tyg. powinieneś ogarnąć C lub C++, po
  • Odpowiedz
@controll : Sorry, że dopiero teraz od tym wspominam, ale jestem "dumnym" studentem biotechnologii, gdzie mamy 34 osoby na I roku. Gdybym wiedział rok temu tyle samo ile wiem dzisiaj o tym kierunku, nigdy bym go nie wybrał. Można nic nie robić, a i tak zdawać; z minimalnym nakładem pracy jesteś w stanie wyciągnąć 4,5 prawie ze wszystkiego.

Mam jeszcze do wyboru studiowanie inżynierii biomedycznej na #pwr , polibudzie
  • Odpowiedz
@Blooregard_QKazoo: jak chcesz iść na PB to zacznij od C tego się uczysz na pierwszym semestrze (chociaż niektóre grupy podobno się C++ uczyli co jest idiotyczne bo egzamin jest z C). Chociaż jak się nauczysz C++ to przestawienie się na C nie jest trudne.
  • Odpowiedz