Aktywne Wpisy
Teuvo +24
cholerne pistacje
jak zjem kilka to nie potrafię się opanować i przerwać konsumpcji
zjadłem całe opakowanie 300g
a
jak zjem kilka to nie potrafię się opanować i przerwać konsumpcji
zjadłem całe opakowanie 300g
a
kiszony_Pomidor +11
#ciekawostki #irlandia #patriotyzm
Ja w swoim prywatnym, mocno subiektywnym rankingu staram się patrzeć po prostu na to kto się bogaci dzięki danemu zakupowi. Czy będzie to polak mieszkający w PL (nawet jeśli sobie zyski wyciąga przez cypryjską spółkę) czy np. portugalczyk.
Ale prawda jest taka, że tego nie da się łatwo określić, a nikt nie będzie przed zakupami wertował sieci, żeby dojść
A ogolnie kupowanie produktow ze wzgledu na ich pochodzenie jest szkodliwe w skali makro.
rozwiniesz myśl? myślę że nie masz racji.
z drugiej strony w biedniejszych krajach (w tym Polsce, choć coraz mniej) popularne jest odwrotne zjawisko - kupowanie obcych produktów bo "wiadomo, zagraniczne to lepsze", co oczywiście jest destrukcyjne dla gospodarki. zagraniczne produkty dostają plus kilka punktów do wartości tylko ze względu na pochodzenie i tym sposobem na
U nas dochodzi jeszcze kwestia waluty, ktora sama w sobie chroni nasz rynek przed naglym i niekontrolowanym odplywem
Dziaru, ty tak na powaznie wypisujesz te korporacyjne głupoty? naprawde wierzysz w te bzdury
Wspieranie
Oczywiście, to
Rozwijajmy tylko to w czym jestesmy dobrzy. Jesli produkujemy dobre i atrakcyjne cenowo towary, to kupujmy je.
Ale zeby polskie firmy osiagaly sukces nie trzeba wcale ich wspierac jakims konsumenckim patriotyzmem. Polskie regionalne browary wygrywaja
@dziaru: myślę że regionalne browary właśnie dobrze się mają głównie ze względu na swoisty lokalny patriotyzm i modę wśród konsumentów. inne kraje (choćby Czechy, Niemcy, Belgia, UK) mają znacznie mocniejsze tradycje drobnego browarnictwa i robią świetne piwa w niższej cenie
a niby dlaczego?
@Szatan:
@KEjAf: mysle, ze to mocno krzywdzaca je opinia. Fakt, po jakims czasie zrobila sie na nie moda, ale najpierw byla jakosc, nieporownywalna ze szczynami jakie serwowaly koncerniaki.
Komentarz usunięty przez autora