Aktywne Wpisy
WezelGordyjski +271
#marszniepodleglosci
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
mirage50 +209
w TVN tradycyjnie na pasku "MARSZ NARODOWCÓW" xd
#marszniepodleglosci
#marszniepodleglosci
Tym razem przepis na sos POISON (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Papryczki chile de arbol - 200g (można zastąpić np. papryczkami cayenne)
Czosnek - 4 ząbki,
Limonka - 1 łyżka soku,
Ocet winny z wina czerwonego - 1 łyżka,
cukier - 1 łyżeczka,
sól - 1/2 do 1 łyżeczka,
oregano - 1 łyżka świeżo posiekanego,
pieprz cayenne - 4 łyżeczki.
woda - 1/2 szklanki
Lecimy:
1. Kroimy papryczki na kawałki, wyrzucamy tylko końcówki z łodygą. Wrzucamy wszystko do miseczki.
2. Dodajemy sól i ucieramy papryczki w misce o TAK
3. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na min. 8h.
4. Po wyjęciu z lodówki wkładamy utarte papryczki do blendera. Czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na 3 łyżkach oleju przez chwilę. Dorzucamy go do blendera wraz z cukrem, limonką, octem, oregano i wodą.
5. Blendujemy długo i dokładnie.
6. Po zblendowaniu wlewamy zawartość do gara i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak 5-10 minut. Nie dłużej bo nie chcemy go bardzo zredukować.
7. Stawiamy sitko na pusty gar i wlewamy niemal gotowy sos do sita i przecieramy przez nie w celu pozbycia się resztek pestek i skórek. Chcemy mieć śliczny gładki sosik.
8. Dodajemy pieprz cayenne. Mieszamy, podgrzewamy i rozlewamy do słoiczków/buteleczek.
9. Kładziemy kilka kropel na kanapkę lub pizzę, i ze łzami w oczach dyszymy jak stary pies ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sos jest troszkę gęstszy od tabasco, ale w dalszym ciągu płynny co pozwala na fajne dozowanie z buteleczki. Sosik ma świeży, lekko owocowy smak. Doskonały jest właśnie do pizzy (próbowałem - idealnie się komponuje).
Sos oceniłem na 70 000 SHU gdyż jest słabszy od Reapera, ale zdecydowanie mocniejszy od np. Drunk Devil.
Specyfik ten pali szybko, taki kop w pysk, jednak nie za długo max 5 minut.
Polecam jeśli nie lubicie tabasco, a chcecie mieć taki zajebisty, płynny ogień do pokropienia strawy (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Oczywiście będzie więcej pod #goomowesosy
#chili #chilihead #papryczki #gotujzwykopem
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund: @Revital: @eragonn14: @Kaczorra: @npsr: @TheFuckingRoses: @yeloneck: @maxpawkas: @gozergozer: @ami1410: @angeldelamuerte: @gozergozer: @leworwel: @Ipsy: @JednookiTaboret: @mexi: @jkbck: @StandbyOn: @Zmiotek: @voswetchAi:
No nie wiem, jeszcze nie robiłem żadnego sosu z nutą egzotyki, ale mam zamiar, więc jak coś zdziałam to dam znać :D
Pozwoliłem sobie jednak nieco zmodyfikować przepis. Dodałem jedno całe kiwi i troszkę więcej cukru, ma teraz świetny, owocowy przedsmak zanim zacznie palić. Coś podobnego można odczuć w sosie Crazy Jerry Brain Damage.
Z racji braku octu winnego użyłem octu jabłkowego, który wzmocnił efekt wywołany owocami.
Papryki jednak niestety niete, bo ciężko tu u mnie coś gatunkowego dostać, we wszystkich sklepach tylko
Ja cukru dałem mało bo chciałem jak najwięcej shu osiągnąć (a jak wiadomo cukier neutralizuje kapsę)
Ale pomysł z kiwi zajebisty!
Rób pijanego diabła, rób. Do
Protipy hmm.. Dodaj pół łyżki siekanej kolendry i więcej cukru (tak +1 łyżka). Habanero ma taki cytrusowo-pieprzowo-chemiczny posmak który dobrze gra ze słodkością ;) Jak nie masz kolendry to zawsze możesz dodać troszkę więcej soku z limonki.
Daj znać jak wyszedł! ( ͡° ͜ʖ ͡°)