Aktywne Wpisy
WezelGordyjski +290
#marszniepodleglosci
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
mirage50 +235
w TVN tradycyjnie na pasku "MARSZ NARODOWCÓW" xd
#marszniepodleglosci
#marszniepodleglosci
Tym razem przepis na sos POISON (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Papryczki chile de arbol - 200g (można zastąpić np. papryczkami cayenne)
Czosnek - 4 ząbki,
Limonka - 1 łyżka soku,
Ocet winny z wina czerwonego - 1 łyżka,
cukier - 1 łyżeczka,
sól - 1/2 do 1 łyżeczka,
oregano - 1 łyżka świeżo posiekanego,
pieprz cayenne - 4 łyżeczki.
woda - 1/2 szklanki
Lecimy:
1. Kroimy papryczki na kawałki, wyrzucamy tylko końcówki z łodygą. Wrzucamy wszystko do miseczki.
2. Dodajemy sól i ucieramy papryczki w misce o TAK
3. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na min. 8h.
4. Po wyjęciu z lodówki wkładamy utarte papryczki do blendera. Czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na 3 łyżkach oleju przez chwilę. Dorzucamy go do blendera wraz z cukrem, limonką, octem, oregano i wodą.
5. Blendujemy długo i dokładnie.
6. Po zblendowaniu wlewamy zawartość do gara i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak 5-10 minut. Nie dłużej bo nie chcemy go bardzo zredukować.
7. Stawiamy sitko na pusty gar i wlewamy niemal gotowy sos do sita i przecieramy przez nie w celu pozbycia się resztek pestek i skórek. Chcemy mieć śliczny gładki sosik.
8. Dodajemy pieprz cayenne. Mieszamy, podgrzewamy i rozlewamy do słoiczków/buteleczek.
9. Kładziemy kilka kropel na kanapkę lub pizzę, i ze łzami w oczach dyszymy jak stary pies ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sos jest troszkę gęstszy od tabasco, ale w dalszym ciągu płynny co pozwala na fajne dozowanie z buteleczki. Sosik ma świeży, lekko owocowy smak. Doskonały jest właśnie do pizzy (próbowałem - idealnie się komponuje).
Sos oceniłem na 70 000 SHU gdyż jest słabszy od Reapera, ale zdecydowanie mocniejszy od np. Drunk Devil.
Specyfik ten pali szybko, taki kop w pysk, jednak nie za długo max 5 minut.
Polecam jeśli nie lubicie tabasco, a chcecie mieć taki zajebisty, płynny ogień do pokropienia strawy (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Oczywiście będzie więcej pod #goomowesosy
#chili #chilihead #papryczki #gotujzwykopem
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund: @Revital: @eragonn14: @Kaczorra: @npsr: @TheFuckingRoses: @yeloneck: @maxpawkas: @gozergozer: @ami1410: @angeldelamuerte: @gozergozer: @leworwel: @Ipsy: @JednookiTaboret: @mexi: @jkbck: @StandbyOn: @Zmiotek: @voswetchAi:
@subterranean4: Nie jest łatwo je dostać ( ͡° ʖ̯ ͡°) Dlatego podałem ewentualny zamiennik. Ja kupiłem je w lokalnym warzywniaku na zamówienie. 14zł/100g także drogo jak cholera :) TUTAJ o tym pisałem :)
Boję się posiedzenia w toalecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A już trochę ujadłem :P
@Revital: @eragonn14: @Kaczorra: @npsr: @TheFuckingRoses: @yeloneck: @maxpawkas: @gozergozer: @ami1410: @angeldelamuerte: @gozergozer: @leworwel: @Ipsy: @JednookiTaboret: @mexi: @jkbck: @StandbyOn: @Zmiotek: @voswetchAi: @CzczeSzatana:
Ale żeby iść w górę to tak naprawdę od niedawna. A odkąd zacząłem robić sosy to już szybko mi rośnie tolerancja na kapsę. (A każdy oczywiście ma inną)
Powiem tak. Jedz ostre w hooy i nie popijaj niczym. Boli? Ma boleć! Ból jest dobry ;) dzięki temu szybko