Wpis z mikrobloga

Robienie sosów #goomowesosy to jedno, ale czasami trzeba spróbować coś z innej "fabryki", aby zachować obiektywność ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zakupiłem sos Iguana En Fuego. Jest to najostrzejszy sos z tej Kostarykańskiej serii.
Moc tego sosiku to 100 000 SHU (Przynajmniej tak piszo)

Jakie odczucia?... hmm... takie sobie :/
Pierwsze co zrobiłem po otwarciu tej przyjemnie leżącej w dłoni buteleczki to sprawdziłem zapach. I jakiż był to zawód gdy poczułem ocet. Okropny, mocny ocet. Niczym przereklamowane tabasco ()

Smak - tu już jest nieco lepiej: Oprócz wszechobecnego octu, czuć miły lekki posmak owoców egzotycznych (na opakowaniu podali, że jest w nim papaja i marakuja). Do tego moc. Bardzo miłe p-----------e 100k SHU. Typowa dla habanero pieprzowo-cytrusowa zabawa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pali podobnie do mojego The Reaper. Z tą różnicą, że Iguana pali mocno od razu i po 2-3 minutach przestaje. Natomiast The Reaper powoli się "rozpala" i jara nawet 15-20 minut.
Będąc szczerym, muszę przyznać bez fałszywej skromności, iż The Reaper (i inne moje sosy) jest w huk lepszy od tej Iguany. Nasuwa się tylko jedno pytanie: Po co tyle octu?!? Iguanka broni się za to mocą i fajnym posmakiem owoców egzotycznych (jak się go "wygrzebie" spod octu).
Ale to oczywiście moja subiektywna opinia :)

Cieszę się, że kupiłem ten sos. Utwierdziło mnie to jeszcze bardziej w przekonaniu, że jak ostry sos zrobi się samemu to jest o niebo lepszy ( ͡° ͜ʖ ͡°) I Wam radzę to samo :)

Już niedługo kolejne przepisy pod #goomowesosy ( ͡ ͜ʖ ͡)

#chilihead #chili #papryczki #pokazzakupy
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund: @Revital: @eragonn14: @Kaczorra: @npsr: @TheFuckingRoses: @yeloneck: @maxpawkas: @gozergozer: @ami1410: @angeldelamuerte: @gozergozer: @leworwel: @Ipsy: @JednookiTaboret: @mexi: @jkbck: @StandbyOn: @Zmiotek: @voswetchAi:
goomowy - Robienie sosów #goomowesosy to jedno, ale czasami trzeba spróbować coś z in...

źródło: comment_FvqIyalRZ5f2No8BA8ZkReogjGUB7AaK.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@goomowy: A może sam spróbujesz zrobić nieco łagodniejszy sos (tak powiedzmy 30k SHU) z papają i marakują i podzielisz się z wykopkami przepisem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Marcinowy: luzik :P

@Gostas: @basssiok: A to zależy :) Habanero najlepiej szukać w Piotr i Paweł lub Tesco Extra (Ale PiP lepiej bo mają na wagę). Cayenne też w Tesco dostaniesz. A mały warzywniak to musisz poszukać. Ja mam w #kielce taki jeden w którym mi załatwiają różne papryczki :) @empeash: mi polecił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@danoxide: @Marcinowy: @Gostas: @basssiok: @TOTYLKO_JA: Powiem Wam mireczki, że przed chwilą dla porównania jadłem obydwa sosy (The Reaper i Iguana) z moim ulubionym testerem - Wołowiną (ʘʘ)

I niestety, ale z Iguaną zjadłem tylko kęs. Ocet całkowicie zabił smak wołowiny podczas gdy Żniwiarz go podkreślał.
Reaper 1:0 Iguana :P


Ten dzisiejszy zakup chyba będzie najlepszy do chipsów,
  • Odpowiedz
@goomowy
Mam taką iguanę, i z tego co o niej czytałem 100k SHU ona nie ma, tylko w okolicach 60k. Generalnie sos pali strasznie, efekt mija po kilku minutach, chyba że dotkniesz ust, wtedy szczypią dłuuuuuuuuugo.
@Hrabia_Serek_von_Hochland
Ja kupiłem w tk maxxie, i z tego co zaglądam tam co jakiś czas, to mają regularne dostawy różnych sosiw.
  • Odpowiedz