Wpis z mikrobloga

Prawilnie przypominam wywaid dekady (2013r.)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zupełnie nie rozumiem, czemu przed Pałacem Prezydenckim ciągle składa się znicze i wieńce. Dlaczego tam? Przecież tam nikt nie zginął! - mówi Ligia Krajewska, posłanka Platformy Obywatelskiej w rozmowie z Robertem Mazurkiem.
-Pani poseł...

-Posłanko.

-O, zupełnie jak Krystyna Pawłowicz, tyle że odwrotnie.

-Słowo „posłanka" jest bardzo dobre.

Zatem pani posłanko, dlaczego PiS wyprzedza was w kolejnym sondażu?

-Rządzimy już sześć lat, w ciężkich czasach kryzysu i to, że mamy wciąż tak dobre wyniki, jest i tak godne pozazdroszczenia. My musimy podejmować trudne decyzje, brać odpowiedzialność, oni mogą mówić, co chcą.

-Mam przed sobą program PiS, który obiecuje wielką modernizację Polski: 50 nowych mostów...

-... A trzy miliony mieszkań też dołoży? I jeszcze prezes obiecał, że urodzi się 200 tysięcy dzieci. Te wszystkie obietnice są na takim poziomie, że brakuje słów. To kpiny z ludzi!

-... Na samej Wiśle powstanie 15 mostów.

-(śmiech) I gdzie oni je wszystkie postawią?

Zmodernizują 11 lotnisk, wybudują dziewięć nowych...

-A może od razu 49 lotnisk? W każdym byłym mieście wojewódzkim po jednym.

-... Powstaną między innymi lotniska w Olsztynie i Białymstoku.

Jakie uzasadnienie ekonomiczne ma port lotniczy w Olsztynie i Białymstoku? I proszę mi powiedzieć, jak oni chcą te wszystkie lotniska utrzymać, z czego je zbudować?

-„Środki będą pochodzić z budżetu (32 proc.), pieniędzy unijnych (39 proc.) i kapitału prywatnego w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego (29 proc.)".

-Życzę PiS powodzenia w realizacji tych cudów, ale to się nie nadaje do poważnej rozmowy.

-Dlaczego?

-Bo to zupełnie nierealne pomysły. Czyste chciejstwo. Człowiek składający takie obietnice okłamuje Polaków!

-Ten człowiek to Donald Tusk.

-Słucham?

-Zanim pani powie za dużo i napyta sobie biedy, przyznam się do manipulacji. Cytowałem „Narodowy program wielkiej budowy" Platformy Obywatelskiej z 2007 roku.

-No tak... (cisza).

-Przyzna pan, że w odniesieniu do PiS te plany brzmią bardzo nierealnie, a dokument, na który się pan powołuje, prezentował całość, czyli projekty i sposób ich finansowania. Tym różnimy się od PiS. Poza tym powstał w innej sytuacji gospodarczej.

Żródło:Plus Minus
#heheszki #polityka #neuropa
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@john_wall: Pamiętam, pamiętam. Mazurek cały czas robi świetne wywiady, od nich zawsze zaczynam lekturę Plus-Minus. Zresztą głośny wczorajszy/przedwczorajszy wywiad Stanowskiego to też jego robota.
  • Odpowiedz
@biczplis: po tym wywiadzie zrezygnowałem z kupna tej książki i kolejnych z tej serii. To jest zresztą dobry przykład na to za co cenię chyba Mazurka najbardziej - zachował niezależność i potrafi uczciwie oceniać każdą ze stron. To w naszej obecnej wojnie plemiennej bardzo rzadka cecha.
  • Odpowiedz