Mam płytkę prototypową, taką jak na zdjęciu poniżej i okazała sie za długa do mojego projektu musze ją obciąć i nie mam pojecia czym i jak.... wydawało mi sie ze jest zrobiona ze słabego plastiku ale jest na tyle twardy ze ciężko to przeciąć.... jakieś pomysły ?
@WebSpider: do takiej multi-szlifiereczki by trzeba kupic tarcze hss/widiową by ciąć laminat (na tarczkach tych brązowych małych - idzie jedna tarczka na 10cm cięcia), a to ani tanie ani proste, poza tym - z ręki ciężko tym się (bezpiecznie) operuje, trzeba by zmajstrować jakiś stolik...
Ogólnie laminat szklano-epoksydowy jest wrednym materiałem do cięcia - bo to i szkło, i żywica, i dodatki...
@qzer: ale ludzie wymyślają tu dziwne sposoby :D Wystarczy ponacinać z obu stron kilka razy (mocno przyciskając) nożykiem do tapet, a później odłamać kombinerkami. Minuta i gotowe, bez szlifierek i innych bajerów.
@hrumque: ja czymś takim tnę i laminaty i obudowy, co się nawinie, a mam tarcze które nabyłem na allegro po 1.50-2zł za sztukę, nie zaobserwowałem tak szybkiego "znikania" tarczy
@qzer: Ja zawsze nacinałem na tej wysokości na której chciałem łamać przecinakami do drutu z kombinerek mutitoola z obu stron, a potem gibałem w jedną i drugą stronę lekko a potem coraz mocniej żeby materiał się "zmęczył" i złamał wzdłuż linii. Potem tylko chwilka na papierze ściernym i finito.
@qzer: Możesz wziąć jakieś ostre narzędzie ( ja używam tytanowego rysika, może być nóż do tapet), przeciągnąć przy linijce kilka razy aż powstanie głębsza rysa, a potem w imadle, czy na jakiejś nierówności nacisnąć, całość pęknie po linii prostej. Jak masz ścieżkę z obu stron, to rysa też musi być z obu stron. Inną wygodną opcją jest starcie nadmiaru na kamieniu szlifierskim, wtedy możesz zaszaleć z kształtem, bo idzie to bardzo
Da sie jakos postarzeć proces siwienia? Trafilem do gangu siwiaków a nie zakolaków, 26lvl a norwood nadal 0 tylko znajomi zaczynaja mi mowic wprost, ze pojawiaja sie siwe. #broda #fryzjer #barber #wlosy
Mam płytkę prototypową, taką jak na zdjęciu poniżej i okazała sie za długa do mojego projektu musze ją obciąć i nie mam pojecia czym i jak.... wydawało mi sie ze jest zrobiona ze słabego plastiku ale jest na tyle twardy ze ciężko to przeciąć.... jakieś pomysły ?
Komentarz usunięty przez autora
Ogólnie laminat szklano-epoksydowy jest wrednym materiałem do cięcia - bo to i szkło, i żywica, i dodatki...
Inną wygodną opcją jest starcie nadmiaru na kamieniu szlifierskim, wtedy możesz zaszaleć z kształtem, bo idzie to bardzo