Wpis z mikrobloga

Tak mi się przypomniało: Klient zamawia stronę internetową. Poniżej cytat rozmowy telefonicznej:
"-Dzien dobry, mam firme, cukiernie, robię ciasta, torty weselne blabla, chce stronę w internecie, mam już DOMENE!!
-Ok, czego Pan oczekuje?
-Chce, by zrobił mi pan z 6-8 projektów strony, jeszcze nie wiem, czy ma być w zielonym kolorze czy w różu, we Pan, żona tak to widzi, w końcu to torty, w każdym razie na nagłówku, na głównej stronie ma być nazwa firmy żeby nikt nie miał wątpliwości, że to moja cukiernia i jak mi się któraś spodoba, to wybiorę i zapłacę.
-W porządku, zaliczka wynosi 300zł, odbiór gotowej strony wraz z panelem kolejne 1200zł.
-No bez przesady, jaka zaliczka! Nie będę płacił za coś czego nie widzę! Proszę mi najpierw pokazać projekt!
-A wie Pan? Akurat biorę ślub za 3 tygodnie! jeszcze nie zamówiłem tortu! Ja Panu zrobie projekty, Pan mi tort, może się dogadamy?
-Ooooo! No pewnie!
-To zrobi mi Pan 6-8 tortów, jeszcze nie wiem, czy ma być tort okrągły, w kształcie serca czy kwiatu tulipanu, ale ważne, by było napisane "Wesele Bartka i Moniki 2015r" i jak zobacze te torty to wybiore jeden a panu w zamian dam do wyboru jeden z ośmiu moich projektów.
-NO CHYBA CIE POj!%@ŁO! Co ja mam zrobić 8 tortami a pan se wybiierzesz i zapłacisz za jeden? A co z resztą? Mam je wyj*ć?
-No właśnie.. A co JA mam zrobić z OŚMIOMA zrobionymi projektami, bez zaliczki, za które mi Pan nie zapłaci ani nawet nie wybierze jednego? Też mam je wyj
*ć?
-sp***alaj cwaniaku!
Koniec rozmowy"

#niemoje #januszebiznesu
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@edgar_k: nie wiem o co ci chodzi, ale wiem że gość zamiast przyjąć ofertę i powiedzieć klientowi że zaliczka jest niestety wymagana to zaczął silić się na jakieś debilne porównania zmiany koloru (pewnie prostej) strony do zrobienia 8 tortów i klienta nie miał
  • Odpowiedz
nie wiem o co ci chodzi

@lazer: no właśnie. I tu jest problem. Ja wiem, każda strona czy praca na kompie to prosta sprawa, dwie minuty, a chco za to takie wielkie pieniadze..
  • Odpowiedz
@JakisTakiNick: no ja widzę z kontekstu rozmowy że raczej chodziło o kolory (a wszystkich nie wymienił bo uzgodniliby to potem gdyby jaśnie pan nie zaczął wygadywać jakichś bzdur o ośmiu tortach na wesele) i strona nie miała być skomplikowana skoro taka cena, ale nie będę gdybał, może o 8 różnych stron
@edgar_k: to teraz się w wordzie kolory stron zmienia?
  • Odpowiedz
@latoureiffel: masz złych klientów. 10 lat na rynku webdev i nigdy nikt nie chciał ode mnie projektów za darmo :) zaliczka 50% minimum 2500 netto i potem 2 tygodnie na pierwszy projekt.

Żeby nie było mam dość pracy na najbliższe 6 miesięcy - naprawdę są rozsądne osoby na rynku.
  • Odpowiedz
@latoureiffel: złe porównanie, bo PROJEKT strony dla klienta to nie jest GOTOWA strona ze wszystkimi funkcjami działającymi gotowa do oddania, tylko właśnie taki "szkic" żeby klient zobaczył jak to wygląda.
  • Odpowiedz
@latoureiffel: To mi się inna podobna historia przypomniała.

Facet kupił nowe mieszkanie, puste, jedynie ściany pomalowane i parkiet położony. Jedyne co go denerwowało to że te panele skrzypiały gdziekolwiek nie stanął w pokoju. Tak go to w końcu poirytowało że zadzwonił do fachowca i chciał cały parkiet w pokoju wymienić, miało to kosztować 1500zł. Ale majster do którego dzwonił polecił mu najpierw skontaktować się z jednym gościem co będzie to w
  • Odpowiedz
@Greg36: jeśli byłby to człowiek orkiestra posiadający w jednym neuronie wiedzę z zakresu marketingu, kompozycji, struktur wizualnych, typografii, a także psychologii widzenia, teorii kolorów oraz dodatkowo heraldyki, to może i by coś dobrego wyszło :>
  • Odpowiedz
@latoureiffel: Echh tyle "mądrych słów" a zasada jest jedna, zanim się zrobi logo trzeba wiedzieć dla kogo się je robi. Wiec jak ktoś jest w stanie w 15 min przestudiować historię firmy i jej obecny stan, produkty i wizję to i jeszcze w tym czasie zrobić logo to życzę mu powodzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz