Tak mi się przypomniało: Klient zamawia stronę internetową. Poniżej cytat rozmowy telefonicznej: "-Dzien dobry, mam firme, cukiernie, robię ciasta, torty weselne blabla, chce stronę w internecie, mam już DOMENE!! -Ok, czego Pan oczekuje? -Chce, by zrobił mi pan z 6-8 projektów strony, jeszcze nie wiem, czy ma być w zielonym kolorze czy w różu, we Pan, żona tak to widzi, w końcu to torty, w każdym razie na nagłówku, na głównej stronie ma być nazwa firmy żeby nikt nie miał wątpliwości, że to moja cukiernia i jak mi się któraś spodoba, to wybiorę i zapłacę. -W porządku, zaliczka wynosi 300zł, odbiór gotowej strony wraz z panelem kolejne 1200zł. -No bez przesady, jaka zaliczka! Nie będę płacił za coś czego nie widzę! Proszę mi najpierw pokazać projekt! -A wie Pan? Akurat biorę ślub za 3 tygodnie! jeszcze nie zamówiłem tortu! Ja Panu zrobie projekty, Pan mi tort, może się dogadamy? -Ooooo! No pewnie! -To zrobi mi Pan 6-8 tortów, jeszcze nie wiem, czy ma być tort okrągły, w kształcie serca czy kwiatu tulipanu, ale ważne, by było napisane "Wesele Bartka i Moniki 2015r" i jak zobacze te torty to wybiore jeden a panu w zamian dam do wyboru jeden z ośmiu moich projektów. -NO CHYBA CIE POj!%@ŁO! Co ja mam zrobić 8 tortami a pan se wybiierzesz i zapłacisz za jeden? A co z resztą? Mam je wyj*ć? -No właśnie.. A co JA mam zrobić z OŚMIOMA zrobionymi projektami, bez zaliczki, za które mi Pan nie zapłaci ani nawet nie wybierze jednego? Też mam je wyj*ć? -sp***alaj cwaniaku! Koniec rozmowy"
@latoureiffel: Ja widziałem ostatnio ogłoszenie na oferii. Zlecę zrobienie sklepu internetowego na platformie Presta. Mój budżet 500 max 600zł. Zaznaczam, że jestem bardzo wymagający! ( ͡º͜ʖ͡º)
@latoureiffel: moj ojciec ma firme. Montuja meble. Przyszedl pan ładny do sklepu. Chce najlepszy front, najlepszy blat, najlepsze wszystko. Tata spedzil nad projektem jakies 2-3dni (koles przyniosl wymiary pomieszczenia). Oczywiscie do projektow (3 roznych) dolaczyl specyfikacje towarow. Koles przyszedl. Wzial powiedzial ze sie zastanowi. Po 3dniach ojciec odbiera telefon od znajomego stolarza ze wbil pan ładny z projektem od nas z firmy zeby mu taka zrobic a sprzet on sobie
@akiko: Zadatek różni się od zaliczki tym, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron, druga strona wzbogaca się o wysokość zadatku; natomiast zaliczka jest po prostu zwracana, bez dodatkowych konsekwencji.
@ravebean: Wtedy jak to jest jakiś #januszebiznesu u którego kasa > myślenie, to można mu powiedzieć że firma, która zrobiła aplikację, która sama w sobie jest bezwartościowa służy jedynie do komunikacji z innymi i w dodatku jest ona darmowa została kupiona przez Facebook za około 80 000 000 000 złotych (słownie: osiemdziesiąt miliardów złotych) ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡
"-Dzien dobry, mam firme, cukiernie, robię ciasta, torty weselne blabla, chce stronę w internecie, mam już DOMENE!!
-Ok, czego Pan oczekuje?
-Chce, by zrobił mi pan z 6-8 projektów strony, jeszcze nie wiem, czy ma być w zielonym kolorze czy w różu, we Pan, żona tak to widzi, w końcu to torty, w każdym razie na nagłówku, na głównej stronie ma być nazwa firmy żeby nikt nie miał wątpliwości, że to moja cukiernia i jak mi się któraś spodoba, to wybiorę i zapłacę.
-W porządku, zaliczka wynosi 300zł, odbiór gotowej strony wraz z panelem kolejne 1200zł.
-No bez przesady, jaka zaliczka! Nie będę płacił za coś czego nie widzę! Proszę mi najpierw pokazać projekt!
-A wie Pan? Akurat biorę ślub za 3 tygodnie! jeszcze nie zamówiłem tortu! Ja Panu zrobie projekty, Pan mi tort, może się dogadamy?
-Ooooo! No pewnie!
-To zrobi mi Pan 6-8 tortów, jeszcze nie wiem, czy ma być tort okrągły, w kształcie serca czy kwiatu tulipanu, ale ważne, by było napisane "Wesele Bartka i Moniki 2015r" i jak zobacze te torty to wybiore jeden a panu w zamian dam do wyboru jeden z ośmiu moich projektów.
-NO CHYBA CIE POj!%@ŁO! Co ja mam zrobić 8 tortami a pan se wybiierzesz i zapłacisz za jeden? A co z resztą? Mam je wyj*ć?
-No właśnie.. A co JA mam zrobić z OŚMIOMA zrobionymi projektami, bez zaliczki, za które mi Pan nie zapłaci ani nawet nie wybierze jednego? Też mam je wyj*ć?
-sp***alaj cwaniaku!
Koniec rozmowy"
#niemoje #januszebiznesu
Zaliczkę musiałbyś zwrócić gdyby nie doszło do realizacji żadnego z projektów.
Komentarz usunięty przez moderatora
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zadatek
Czyli jeśli żaden z projektów nie spodoba się cukiernikowi, to zadatek zostanie u wykonawcy projektów, a zaliczkę musiałby oddać.