Wpis z mikrobloga

Elo Elo Myreczky. tutaj pisałem o tym, jak to noszę się z zamiarem stworzenia serii screencastów w tematyce nauki programowania Pythona.

Niestety, ale na nagrywanie wideło nie mam czasu. Ale ale, jako, że uczę jedną osobę programowania, zaraz będę pomagać też drugiej, to temat ciągle żywy. Mam zalążek mam, początek taki. Trzy artykuły xD Na razie to wersja pre beta, draft taki. Doszedłem do hello world. I teraz widzę taką przyszłość:

1. odesłać ziomów do innych materiałów, niech się poduczą i wtedy wrócą.
2. Jak wrócą, to przydadzą im się bardziej zaawansowane tematy, na które będę pisać.

Mam parę tematów na oku, ale tutaj ogromna do Was prośba. Jeśli macie pomysły na tematy artykułów, dajcie mi znać :)

Obiecuję się przyłożyć do tematu i pisać ~1 art na poziomie tygodniowo (to, co jest obecnie, zostało napisane w 2 dni)

Tera linki:
Przewodnik, wersja produkcyjna
Repo na githubie
pomysły na tematy artykułów
#wtfpython - tag do obserwowania

wołam proszących o zawołanie i tych, których to może zainteresować. Jeśli kogoś niepotrzebnie krzyknąłem - przepraszam
@nie_bede: @JURCZ91: @JURCZ91: @szklane_kapcie: @wojtek656: @pllankton: @DanielTakiJelen: @AlfaMenel: @dunkey: @jaras2: @besiaczek: @haussbrandt: @navaro: @PonuryWonsz: @ThreeLeggedCrow: @Ddddddd: @AceTM: @vlxksvndxr: @TheMiM: @Stonis: @dire: @farbadookienn: @Zloo: @peterek93: @meciasek: @harnas00: @Precypitat: @cottoneyedjoe: @kruszyniasty: @Kontestator: @wypokowicz: @Life_will_kill_ya: @Spisssek: @stoprocent: @cruc: @UkrytaOpcjaHajducka: @biczek: @mamapoth:

#wtfpython #programowanie #naukaprogramowania #python
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LOLWTF: Zapomniałem nawet, że coś takiego pisałeś. Dzięki za zawołanie, dodaję tag do obserwowanych. Może da mi to motywację do wzięcia się trochę bardziej za naukę.
  • Odpowiedz
@LOLWTF: Przerobiłem podstawy i nieśmiało rozglądam się za jakimś stażem/pracą w Python. Chętnie poczytałbym o każdym komercyjnym zagadnieniu np: obsługa popularnych baz danych albo tutorial do Django na podstawie średnio złożonego projektu (zdecydowanie większego niż ankieta itp.) z zastosowaniem wzorców, REST, bazy itp.
  • Odpowiedz
@LOLWTF: Chodzi mi o to, żeby każdy temat był poparty takimi przykładami, żeby po przerobieniu powiedzmy 10 tematów można było zbudować z nich działający projekt. Na przykład w repo masz wzorce projektowe: teoretyczne przykłady. Sama teoria wzorców nic mi nie mówi, chciałbym się nauczyć danego wzorca w taki sposób, że:

0. Wymyślasz jakiś mały projekt co coś robi, w którym dany wzorzec miałby optymalne zastosowanie (jakiś przykład z pracy lub jakikolwiek komercyjny).
  • Odpowiedz
Wymyślasz jakiś mały projekt co coś robi, w którym dany wzorzec miałby optymalne zastosowanie (jakiś przykład z pracy lub jakikolwiek komercyjny)

Myślę, że dałoby radę ogarnąć jakiś mikro projekt, łączący kilka lekcji. W dużym byłoby za dużo kodu, który nic nie wnosi.

Definicje zostawmy profesorom ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@LOLWTF: Słuchaj, bardzo bardzo Cię proszę o artykuły na temat wykorzystania Pythona do sztucznej inteligencji. Wszelkiego rodzaju algorytmy, biblioteki, jak się pisać sprawnie kod itp. itd.
+ programowanie probabilistyczne
  • Odpowiedz