Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

no to nie mówię, że na pogrzebie mają skakać i się śmiać. ale całkowity zakaz jest imho głupotą.

@SScherzo: wg mnie też. Ale tak jak pisałem - talibów religijnych zawsze dostatek i ocenianie całego kościoła katolickiego na podstawie kilku postów zacietrzewionych ludzi jest w gruncie rzeczy chyba nadużyciem.
  • Odpowiedz
@bardzospokojnyczlowiek: ja o tym wiem, dużo wierzących bez spiny o tym wiedzą, no ale jak ktoś na siłę wymyśla sobie jakieś zasady, które nigdzie nie zostały zapisane i uważa, że jest tylko jedna możliwa droga do poznania boga czy wychwalania go - to ja nie mam pytań naprawdę, zostaje mi tylko chłodno pozdrowić taką spiętą osobę.
  • Odpowiedz
@SScherzo: czemu nie? :)

cóż, ciężko jest mi sobie wyobrazić ludzi skaczących i tańczących w kościele na mszy (która ma swoją formę), bo i mentalność trochę u nas inna niż taka np. amerykańska. Pamiętajmy, że u nas jeszcze wiele ludzi pamięta msze odprawiane po łacinie. I tak myślę, że kościół zrobił wiele kroków naprzód w stronę trochę większego uczestnictwa ludzi w liturgii. Są (przynajmniej w kościele do którego ja przychodzę)
  • Odpowiedz
@SScherzo: e tam zasady srady. Pisałaś o mszach dla dzieci. I owszem - wyglądają inaczej niż msze dla dorosłych. No ale chyba zgodzisz się ze mną, że gdyby na niedzielnej mszy o 7 rano, gdzie przychodzą pewnie głównie emeryci i renciści, ciężko byłoby księdzu namówić babcie na to, by wstały i zaczęły klaskać i bujać się dla Jezusa ;)

Myślę, że kościół ma na tyle dużo do zaoferowania, że każdy
  • Odpowiedz
@SScherzo: generalnie nie należy przesadzać w żadną ze stron. Przejrzałem parę linków któe tam ludzie wstawili i tak np. ta Wigilia Paschalna, gdzieś tak po drugiej godzinie rzeczywiście przeradza się w jakiejś jarmraczno - odpustowe tańce z muzyką z keyboarda. Jednym to się podoba, innym nie. Rozumiem argumentację tych ludzi i stwierdzenia, że nie należy zmieniać wyglądu liturgii tak, by wyglądała jak występ discopolowoartystyczny.
  • Odpowiedz
rozumiałbym gdybyś bywała w kościele, a tak. Nawet chyba nie rozumiesz samej idei celebracji w skupieniu i szacunku.

@Kovacs: "Jeden nawrócony jest więcej wart niż tysiąc wiernych" - Jezus Chrystus.
Ale widocznie niektórym pewnie nie zależy by nowi ludzie przychodzili do kościoła.
  • Odpowiedz