Wpis z mikrobloga

Mireczki, jak to jest z tymi praktykami w firmach TSL? Cholera, kolejna firma odmówiła mi odbycia bezpłatnych praktyk u nich bo nie są one za pośrednictwem uczelni, tylko ze szczerej chęci zdobycia przeze mnie doświadczenia. Gdzie tu jest problem? Przedsiębiorstwo dostaje jakieś pieniądze od państwa za wzięcie pod skrzydła praktykanta? Już nie wiem co myśleć, nawet za darmo mnie nie chcą ( ͡º ͜ʖ͡º) oferty pracy co prawda są, ale bez kilkuletniego doświadczenia - nie ma szans!
#studbaza #studbazaproblems #pracbaza #transport #tsl #spedycja #logistyka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@johnq: Oczywiście. Inaczej by nie robili. A na praktyki za które nie ma kasy z państwa biorą tylko ludzi na których pracy skorzystają. To chamskie, że np. ogłaszają praktyki, a wezmą najlepszą zgłaszającą się osobę z powiedzmy 7 lat doświadczeniem. To pokazuje o co chodzi naprawdę. Dziś trzeba się bić nawet o bycie niewolnikiem.
  • Odpowiedz
@johnq: To samo miałem w lutym. Czujesz się jakby ktoś dał w mordę. Gdy sam szukałem to jeden gość powiedział mi , że nie biorą od momentu, gdy wzięli jakiegoś gościa, po czym po stażu, jakichśtam szkoleniach które mu robili itp, w-----ł ich w czoko i otworzył własną firmę ( ͡º ͜ʖ͡º) może to w tym sęk, firmy stają się nieufne po takich incydentach...
  • Odpowiedz
@Pzanty: czyli najlepiej jakbym im dopłacił za odbycie praktyk - wyszli by na swoje ;) no trudno, nie wiedziałem jak to działa. Mimo to będę próbował dalej!
  • Odpowiedz
@Klosa: jasne - zdarzają się różne osoby, ale jeśli wszyscy tak będą patrzeć na świeżych absolwentów to czarno to widzę ()
  • Odpowiedz
@johnq: a nie możesz odbyć tych praktyk za pośrednictwem uczelni? To chyba norma, że firmy chcą papier z uczelni by mieć w dokumentach wszystko jak należy.
  • Odpowiedz
@johnq: Tak mi przyszło do głowy, istnieje ponoć coś takiego jak dodatkowe praktyki, za pośrednictwem uczelni. Może z tego skorzystasz? Ja właśnie musze do dziekanatu wybrać się i popytać o to .
  • Odpowiedz
@goferek: jedne obowiązkowe praktyki już za mną - na studiach I stopnia. Teraz na II nie są wymagane.
@Klosa: szczerze nie słyszałem o tym, ale też myślałem by spróbować w tym kierunku, szkoda, że czasu tak mało ;) Politechnika
  • Odpowiedz
@johnq: przecież zawsze możesz odbyć dodatkowe praktyki za pośrednictwem uczelni. Sam wszystko załatwiasz z firmą i władzami wydziału, dostajesz w dziekanacie porozumienie między uczelnią a firmą które dostarczasz do firmy- i po problemie.
  • Odpowiedz
@Klosa: w czasie studiów. Jestem na ostatnim semestrze, piszę pracę i mam bardzo mało zajęć więc z niczym by to nie kolidowało ;)
@goferek: spróbuję tak to ugryźć!
  • Odpowiedz
@johnq: Dziwna sprawa, ja z praktykami nie mialem problemow, albo zostawialem im.cv na targach pracy albo przez strone (bylem na 2). Na wakacyjne praktyki to zasadniczo biorą z marszu, czasem to dlugo trwa bo pamietam jak zlozylem cv w marcu, a jakakolwiek odp to byl przelom kwiecien/maj...
  • Odpowiedz
@johnq: @Klosa: Ja znowu znam przypadek gdy wzięli gościa na praktyki do firmy i po nich typ opisał wszystko jak tam się odbywa, jak wyzyskują itd. i od tej pory firma nie przyjmuje żadnych praktykantów :D
  • Odpowiedz
@Krs90: A no właśnie, a potem się dziwić , że nie chcą brać ;/ ja tam pracodawców po części rozumiem, że mają pewnego rodzaju obawy
  • Odpowiedz