Wpis z mikrobloga

#programowanie #javascript #jquery #webdev

Jakie darmowe IDE do pisania w jQuery/JS z podpowiadaniem składni?

- Niby piszą, że SublimeText 2 ma, ale jak chce się włączyć, to nie jednak okazuje się, że nie ma/nie działa.
- Aptana Studio 2 (z pewnych względów używałem wersję 2 do czego innego) - tu niby instaluję plugin do jQuery, ale nadal nie podpowiada. Ściągać Aptana Studio 3 (będzie mi działać razem z 2)?
- Do Javy używałem Eclipse (kiedyś NetBeans), ale to zbyt ociężałe do szybkiego edytowania plików HTML.
- Na razie piszę w Notepad++, ale chcę mieć podpowiadanie składni.
- Jest płatny WebStorm, ale chciałbym darmowe. No naprawdę nie ma nic sensownego?
  • 14
  • Odpowiedz
@mk321:
Po 1. primo: Sublime to NIE JEST IDE.
Po 2. primo: kup WebStorma. Nie jest drogi a niema sobie równych zarówno w przypadku płatnych jak i darmowych rozwiązań. Przyzwyczaisz się i potem sobie jeszcze inteli dokupisz do Javy - gwarantuję :)
a po 3. primo. Ultimo: Windows nie nadaje się do kodowania! :P
  • Odpowiedz
@NiktNieTroszczy: @adios: nie wiedziałem, że trzeba to doinstalować: https://packagecontrol.io/installation
Rzeczywiście jest i działa. Ale trochę ubogi. Podpowiada tylko nazwy funkcji. A nie pokazuje np. kawałka dokumentacji (opis co robi), przyjmowanych parametrów itd. Zainstalowałem jeszcze jakiś plugin jQueryDocs, ale on przenosi na stronę z dokumentacją (swoją drogą przenosi zawsze na główną). Przyzwyczaiłem się do dobrego podpowiadania Javy jak w Eclipse (nie musiałem używać dokumentacji, uczyłem się prosto z IDE).
  • Odpowiedz
mam drugie laboratoria z jQuery i nie chcę jeszcze nic kupować ani używać triali.

@mk321: WebStorm Community editon. Darmówka do nauki i innych celów niekomercyjnych. Poza samym kodowaniem trzeba umiejętnie korzystać z dobrych narzędzi, które ułatwią Ci pracę.
  • Odpowiedz
@mk321: Jak wyżej. Póki nie zarabiasz przy pomocy produktów JetBrains, nie musisz za nie płacić. A to nawet lepiej za wczasu odkrywać dobrodziejstwa z nich płynące.
  • Odpowiedz
@mk321:
Produkty JetBrains (InteliJ do javy, czy webstorm) możesz mieć za darmo jako student, do użytku niekomercyjnego. Wystarczy mail uczelniany (pewnie z końcówką edu). Jeśli chodzi o Intelij to mogę polecić :)
Link
  • Odpowiedz
@mk321: Z tym pytaniem to ci pewnie ktoś inny poradzi. Ja pisałem o wersjach Early Access Preview, które niedawno wystartowały i potrwają pewnie kilka miesięcy jak zawsze. W tym czasie możesz sobie ich używać, bo mają swoją odrębną licencję.
  • Odpowiedz