Wpis z mikrobloga

#programowanie #nieprogramowanie #pytanie #laptop #komputery
Sorry za tag #programowanie, bo to nie pytanie o programowanie tylko do programistów.

Pytanie na serio: Będę kupował laptopa i zastanawiam się czy dla programisty ma aż tak wielkie znaczenie przekątna ekranu. Wiadomo, że FullHD to minimum jeśli chodzi o rozdzielczość, a przekątna ekranu im większa tym lepiej, ale z drugiej strony im większa przekątna tym większa waga, większy pobór prądu, krótsze działanie na baterii. Czy jest ktoś kto kupił np. 13.3 cala i żałuje, że nie kupił większego albo ktoś pracował i na 13.3 i na 15.6 i nie widzi większej różnicy? Czy wielkość ekranu jest aż taka ważna?

Wiadomo, że jeden rabin powie tak, drugi powie nie, dlatego pytam o Twoją opinię. A na koniec oczywiście prawidłowy mem.
Pobierz I.....M - #programowanie #nieprogramowanie #pytanie #laptop #komputery
Sorry za tag ...
źródło: comment_7NTPS16Ch4KPECAbqpDJUADHUpdFqZOR.jpg
  • 22
@INIM: Zależnie od potrzeb. Niezależnie od wszystkiego nie kupuj jednak mniej niż 13". Niezależnie od wszystkiego nie kupuj też więcej niż 15.6"

Dlaczego ?
13" To absolutne minimum ,żeby popracować w terenie z jakąkolwiek wydajnością.
15" to absolutne maximum dla zachowania mobilności.

W obu wypadkach w miejscach stałej pracy stawiasz jeden lub dwa monitory odpowiedniej wielkości + klawiaturę + myszkę (ale to masz zawsze). Jak kupisz z dobrymi bebechami to Twój
@INIM: jakbym miał kupować jeszcze raz laptopa, to nie brałbym swojego klockowatego Lenovo Z510, tylko wziąłbym najtańszego Macbooka Air i dołożył do niego 4GB RAMu. Dlaczego? Dla mobilności, Xcode'a, 9 godzin pracy na baterii i kilku innych zalet. Monitor zewnętrzny, a najlepiej dwa to podstawa. Męczyłem się cały semestr na laptopowej matrycy, aż w końcu przywiozłem sobie z domu monitor. Niebo, a ziemia.
@INIM: Mam 15 cali, 1,5kg z baterią ultrabook - jestem mega zadowolony, swoje zapłaciłem, ale w końcu mogę żyć jak król :D Oprócz tego monitor 27 na mieszkaniu, polecam