Wpis z mikrobloga

Szkodliwość oraz potencjał uzależniający popularnych narkotyków.

Spójrzcie gdzie znajduje się legalny alkohol. Jest to jedna z najbardziej niebezpiecznych używek. Nie rozumiem więc jakim prawem osoby palące marihuanę, jedzące MDMA czy tripujące na LSD czy grzybach nazywane są na wykopie często "pier... ćpunami" a picie alkoholu jest tutaj usprawiedliwiane "hehe #!$%@? się kto #!$%@? daje plusa".

Pora żebyście zrozumieli w końcu, że MDMA, LSD czy MJ to są substancje o wiele mniej szkodliwe niż alkohol. O wiele bardziej przyjemne. Roztropne używanie tych substancji nie ma nic wspólnego z patologią ani uzależnieniem.

#narkotykizawszespoko #lsd #marihuana #ciekawostki #wykresy #psychodeliki
D.....r - Szkodliwość oraz potencjał uzależniający popularnych narkotyków.

Spójrzc...

źródło: comment_OwlsKCPNozRF2HKDXIbQst6Oc48BnkZU.jpg

Pobierz
  • 399
  • Odpowiedz
@XpedobearX:

Oczywiście, że mogą być kłamcami,

Dziękuje, zatem wiarygodność ich wcale nie jest większa od artystów.

Ale powiedz mi: co ma bicie hajsu na Magiku do tego, że mówią iż Magik celem uniknięcia woja wyhodował sobie psychola? Jak wielkie jest powiązanie hipokryty Fokusa i jego nagrywek z Dodą i zestawienie z "Suczkami" .. jak wielki to ma wpływ na to, że Magik miał psychola? Bo chyba za bardzo oddalasz się
  • Odpowiedz
A najśmieszniejsze i zarazem najgłupsze w tym systemie jest to, że niektóre ćpuny są wyróżnione i mogą sobie cpać legalnie - np. kodeine, benzydamine itd. całą rzeszę aptecznych dragow. Robią sobie wycieczkę po aptekach i mogą spać spokojnie.
A jak ja chcę kupić 1g MJ to musze sie kitrać w ciemnych miejscowkach, ryzykując i łamiąc prawo. Nic, tylko stres z tym związany :(

A w aptekach jest tak biało i spokojnie (
  • Odpowiedz
co ma bicie hajsu na Magiku do tego, że mówią iż Magik celem uniknięcia woja wyhodował sobie psychola?

@Sargon_Ankro: Masz wyżej:

Dlaczego mieliby kłamać? Choćby po to, aby usprawiedliwić kolegę, że nie był po prostu #!$%@? od początku, a tragiczny obraz człowieka, któremu stała się krzywda (choroba) i postanowił odebrać sobie życie. Ot taka tragiczna historia
  • Odpowiedz
@u-cichego:

kodeinę

Nie ma tego złego... Może cynicznie to napisałem, ale te osoby źle skończą. Kodeina jest substancją o wielkim potencjalne uzależniającym, szybko rośnie tolerancja i często osoby, którym już nie wystarcza przesiadają się na morfinę/tramadol a nawet na heroinę.

benzydaminę

No wiesz... to tak jak gałka muszkatołowa. Takie "ćpanie" zupełnie nieprzyjemne i nic nie dające. Równie dobrze mogą się najeść aviomarinu albo bielunia.
  • Odpowiedz
@Donk_von_Fisher: nie dziękuj bo średnio się z Tobą zgadzam ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie mówię, że całkiem nie masz racji, ale też jestem daleko od ludzi zarzucających Ci całkowite oszołomstwo. Po prostu znam kilku palaczy MJ ze stażem 10+ i uważam, że to ludzie z wyżartym mózgiem, więc nigdy nie poprę argumentów o niskiej szkodliwości zielska. Sam kiedyś sporo paliłem, ale jakoś nie wiem, przestało mi
  • Odpowiedz
@Sargon_Ankro: Jeśli lubisz to łykaj dalej te bajki o pozostaniu choroby psychicznej po udawaniu przed wojem. Ciekawe, że aktorom role nie zostają na zawsze, co xD? Pewnie wierzysz jeszcze w to, że jak zrobisz zeza i ktoś cię wystraszy to zostanie to tobie na zawsze.
  • Odpowiedz
@Sargon_Ankro: Jeśli lubisz to łykaj dalej te bajki o pozostaniu choroby psychicznej po udawaniu przed wojem. Ciekawe, że aktorom role nie zostają na zawsze, co xD?

@XpedobearX: Spoko, wole tą bajkę niż twoje usilne udowadnianie racji gangsterami i tym , że "inni zawsze wiedzą lepiej" oraz tym , że zarobek na śmierci ma z nią samą powiązanie xD^2 Do tego jeszcze teraz przyrównanie z aktorami xD^4 (btw. Rolę
  • Odpowiedz
@Donk_von_Fisher: nie pisałem o jakości tripa po kodzie czy benzie xD, no ale wiadomo jak jest, nie wychwalam aptecznych dragow, ale jest sporo takich cpunow i są na wyróżnionej pozycji w porównaniu do np. palaczy MJ

Nie wspominam już o alkoholikach, którzy są najbardziej wyróżnieni, a to tez przecież też zwykle ćpuny
  • Odpowiedz
@Donk_von_Fisher:
Nie chce wdawać sie w polemike szkodliwośc alkoholu vs szkodliwość narkotyków, chciałem sie tylko odnieść do wykresów.
Pierwsza sprawa, jakie jest zródło tych wykresów, w tym przypadku jest to o tyle istotne że na tych wykresach są albo dane nieistotne, albo mocno subiektywne, ale po kolei.
Jakie znaczenie ma stosunek aktywnej dawki do dawki śmiertelnej, i jaki sens ma porównanie w ten sposób substancji których dawka śmiertelna w ilości
  • Odpowiedz
@koalapower: Byłem. Ale ja byłem uzależniony (jestem, bo uzależnienie to choroba przewlekła) od opiatów. Morfina, heroina, fentanyl i te sprawy. Chyba nie wrzucasz wszystkich substancji do jednego worka? MDMA czy LSD nie ma nic wspólnego z tymi substancjami. No prócz tego, że są nielegalne.

Poza tym nie twierdzę że to świetnie "przywalić sobie kwas". Twierdzę natomiast, że jest to bezpieczniejsze od ciągłego chlania sporych ilości alkoholu. A w Polsce wiele
  • Odpowiedz
@Dandelion: Wykresów jest KILKA. Opisałem je jednym zdaniem i może to trochę niefortunnie zrobiłem. Natomiast wykresy przedstawiają i dawki szkodliwe i potencjał uzależniający jak i % osób, które wyrządziły sobie/innym szkody po używaniu danej substancji. To raz. A dwa podałem źródła w którymś komentarzu. Najobszerniej (wraz z źródłami) jest opisane tutaj - http://www.wykop.pl/wpis/11715031/#comment-35711931

kolejna rzecz potencjał uzależniający, jak to jest określane. Z wykresów możemy odczytać że kokaina ma podobny potencjał
  • Odpowiedz
Gdyby ćpano tyle LSD ile alkoholu, żylibyśmy w społeczeństwie schizofreników.

@zerozero7:jak to sobie wyobrazasz i jakiego przelicznika uzyles zeby dojsc do takich wnioskow? 1 piwo = 1 kwas? albo jedna bania alkoholowa = trip na kwasie? Tego nie da sie tak przelozyc bo to dwa rozne swiaty. Zrozumie to tylko ktos kto byl w obu albo osoba calkiem neutralna bez uprzedzen, szukajaca informacji. Ja moge sie zalozyc, ze gdyby LSD
  • Odpowiedz
Polecam też ten wykres.

For the study, members of the British Independent Scientific Committee on Drugs was asked to rate 20 drugs on 16 criteria such as drug-specific damage, mortality, dependence and international damage. Drugs were scored on a 100-point scale. Here is a display of the weighted scores

@Dandelion
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11927172
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=204427
D.....r - Polecam też ten wykres. 

For the study, members of the British Independe...

źródło: comment_jLRvZ9YnLza3ebsaDF3mhpIM8WhFXSLA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz